Cudowny aromat i smak herbaty docenia wiele osób. Jednak warto wiedzieć, że ma ona także wiele właściwości prozdrowotnych. Trzeba jednak tutaj pamiętać, że pod mianem herbaty rozumie się napar z liści rośliny o nazwie Camellia sinensis, czyli herbaty właśnie.

Inne napoje to napary ziołowe i owocowe, które często zamiennie nazywane są herbatkami owocowymi lub ziołowymi. Jednak przygotowywane są z innych roślin i każdy z nich ma inne właściwości. W tym artykule skupiamy się na właściwościach, jakie ma prawdziwa herbata.

Najważniejsze powody, dla których warto pić herbatę

W sklepach możemy znaleźć różne odmiany herbaty – najpopularniejsze są herbaty czarne i zielone. Coraz więcej zyskują sobie również herbaty czerwone oraz białe. Stosunkową nowością w polskich sklepach jest herbata błękitna. Każda z nich ma nieco inne właściwości:

  • herbata czarna – ma działanie pobudzające podobne do kawy, powstaje w wyniku fermentacji i suszenia listków herbaty. Jest najbardziej przetworzona ze wszystkich rodzajów herbat. Do najpopularniejszych gatunków należą: assam, ceylon i darjeeling. Herbata czarna ma właściwości przeciwutleniające. Wspomaga także pracę układu krążenia oraz układu pokarmowego (hamuje rozwój bakterii i pobudza trawienie). Dodatkowo dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed rozwojem próchnicy;

  • herbata zielona – jest ceniona przede wszystkim za działanie oczyszczające i dużą zawartość antyoksydantów. Wspomaga oczyszczanie organizmu z wolnych rodników, które są przyczyną starzenia się organizmu oraz powstawania nowotworów. Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę i pozwala regulować poziom cukru we krwi;

  • herbata czerwona – jest ceniona przede wszystkim przez osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zawiera grabniki, flawonoidy, minerały oraz duże ilości witaminy C. Czerwona herbata wspomaga także pracę wątroby i wspomaga oczyszczane organizmu;

  • herbata biała – jest uważana za jedną z najszlachetniejszych herbat, gdyż powstają z bardzo młodych pączków, które jeszcze się nie rozwinęły. Ma silne działanie antyoksydacyjne, dodatkowo pobudza i orzeźwia. Cenione jest też za swój delikatny smak i aromat;

  • herbata błękitna – nazywana także Ooolong, to herbata, która ma właściwości bakteriobójcze. Działa także relaksująco i uspokajająco, dlatego można ją pić nawet wieczorem. Wspomaga układ odpornościowy oraz ma korzystny wpływ na przemianę materii oraz ciśnienie tętnicze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here