Top 5 produktów na diecie wegetariańskiej bez ryby

Dieta wegetariańska bez ryby to jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych diet na świecie. Przyjrzyjmy się zatem najzdrowszym produktom, które powinny być podstawą diety wegetariańskiej. Co powinni jeść wegetarianie?

Kasza jaglana

Pierwszym produktem, na który warto zwrócić uwagę na diecie wegetariańskiej, jest kasza jaglana. Drobne, żółte ziarenka są stałym produktem w zdrowej diecie już od wielu wieków. Razem z innymi kaszami powinna również stanowić podstawę naszej diety wegetariańskiej bez ryby. Kasza jaglana nie bez przyczyny jest nazywana królową kasz. Zawdzięcza to przede wszystkim swoimi prozdrowotnymi właściwościami, lekkostrawnością oraz imponującą ilością składników odżywczych. Najważniejszymi z nich są witaminy z grupy B, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Kasza jaglana ma wszechstronne zastosowanie – można ją przygotowywać jako zastępstwo dla ziemniaków lub ryżu. Co ważne, kaszę jaglaną można jeść również na słodko np. z owocami. Sprawdzi się także jako lekkostrawne śniadanie.

Soczewica

Soczewica to jeden z podstawowych produktów w diecie wegetariańskiej. Zielone i czerwone ziarenka soczewicy były uprawiane już w starożytnym Egipcie i Grecji. Dużą popularnością cieszyły się także w starożytnym Rzymie. Cechuje się wysokimi właściwościami odżywczymi: jest jednym z najlepszych źródeł białka pochodzenia zwierzęcego oraz zawiera dużo cennego żelaza. Jest również doskonałym źródłem wapnia, kwasu foliowego, fosforu oraz innych witamin i mikroelementów, co sprawia, że powinna się znaleźć w naszym planie żywieniowym. Soczewica jest najpopularniejsza w formie zupy, ale można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów: do przygotowania smacznych farszów, kotletów i pasztetów. Najbardziej urozmaicone dania z soczewicą mogą nam zapewnić np. catering dietetyczny Dąbrowa Górnicza.

Płatki owsiane

Owsianka wyzywa zazwyczaj dwa skrajne skojarzenia – albo ją uwielbiamy, albo wspominamy najgorsze dni swojego dzieciństwa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować owsianki na nowo. Tym razem w smaczniejszej i zdrowszej odsłonie. Płatki owsiane to bardzo wygodny i szybki w przygotowaniu posiłek – wystarczy zalać je wrzątkiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami. Najzdrowszymi opcjami są świeże lub suszone owoce, ziarna, orzechy, gorzka czekolada, masło orzechowa, odżywka białkowa i kakao. Płatki owsiane można również wykorzystać w inny sposób – np. jako główny składnik wypieków (ciasteczek owsianych).

Awokado

Awokado to jeden z najlepiej znanych „superfood”. Jest dość specyficznym (i jednym z najbardziej kalorycznych) owoców, ponieważ w aż 30 procentach składa się z tłuszczu. Ma to jednak liczne korzyści. W awokado kryją się liczne witaminy i mikroelementy – witaminy A, C, E, B, D, PP i K oraz miedź, wapń, żelazo i potas. Awokado powinno być jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, ponieważ ma działanie odstresowujące, działa korzystnie na układ krążenia oraz wspomaga regenerację. Smaczne dania z awokado są częścią takiej oferty jak dieta pudełkowa.

Banany

Nie mniej kontrowersyjnymi owocami są banany. Jest to spowodowane przede wszystkim ilością kalorii w bananach. Nie jest to jednak powód, aby z nich zrezygnować. Banany zawierają niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, dlatego zostały uznane za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. W owocach znajdziemy m.in. potas, witaminę B6 oraz wiele innych pożytecznych składników odżywczych. Banany to idealna przekąska przed lub po aktywności fizycznej, ponieważ dostarczają dużo węglowodanów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here