Na dworze już widać początki jesieni. Jest coraz zimniej, łatwo zmoknąć, a zamiast spaceru wybieramy raczej podróż autobusem. W takich warunkach nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę i bardzo łatwo jest zachorować na grypę. Dlaczego w pierwszej kolejności należy wzmacniać odporność i jak to zrobić?

Odporność to złożony system

Za walkę z infekcjami odpowiada de facto cały złożony układ wielu organów. Co oczywiste, limfocyty przechowywane są w węzłach chłonnych rozsianych po całym naszym organizmie, ale czy wiesz, że za odporność odpowiada również wątroba i grasica?

W wątrobie dochodzi do syntezy białek odpornościowych. Znajdują się tam również komórki odpowiedzialne za pochłanianie bakterii, które wędrują w krwiobiegu. Limfocyty, czyli komórki odpornościowe, powstają w szpiku, a następnie są transportowane do grasicy, gdzie dojrzewają by osiągnąć pełną funkcjonalność. To tam limfocyty „uczą się” jak zwalczać patogeny.

Odporność w diecie

To o czym niewiele osób wie, to fakt, że nasza odporność bierze się przede wszystkim z diety. Organizm dobrze odżywiony, zaopatrzony we wszystkie składniki odżywcze i witaminy, których potrzebuje ma siłę do walki z każdą infekcją, która go zaatakuje. W naszej tradycyjnej diecie za mało jest na co dzień warzyw i owoców, skupiamy się na tym by było w niej więcej mięsa. Tymczasem powinniśmy stawiać na produkty sezonowe, a także na kiszonki. Nasze babcie nie wyobrażały sobie zimy bez kiszonej kapusty, ale też stawiały na naturalne soki malinowe i aroniowe. Oba te owoce zawierają ogromne ilości witaminy C, która może nie leczy przeziębienia, ale wzmacnia odporność. Dodatkowo maliny zawierają składnik przeciwwirusowy, tak więc picie naparów zaprawionych domowym sokiem z malin jest bardzo wskazane w okresie takim jak teraz.

Odporność bierze się również z naszych jelit. To tam bytują bakterie kwasu mlekowego, a jak dowiedziono naukowo to one odpowiadają za wiele funkcji naszego organizmu. Także za to, że jesteśmy zdrowi. W procesie kiszenia powstaje kwas mlekowy. Kiszone ogórki i kapusta zawierają więc ogrom bakterii, które wspomagają odporność. Nasi pradziadkowie zajadali się nimi przez całą zimę, kiedy ziemia nie rodziła owoców ani warzyw.   

Infekcje gardła

Najczęstszą infekcją zdają się choroby gardła. Wychodząc z ciepłego pomieszczenia na zewnątrz, naczynia krwionośne w naszym gardle szybko się kurczą, przez co chwilowo zaburzona jest wymiana krwi w tym obszarze. W tym czasie bakterie i wirusy, które dostały się do organizmu mają idealne warunki do szybkiego namnażania się w efekcie czego dochodzi do rozwoju stanu zapalnego. W krwi wędrują białe krwinki, które walczą z infekcjami, dlatego w momencie, kiedy naczynia kurczą się niewystarczająca ich ilość trafia w to konkretne miejsce. I zapalenie gardła gotowe. Dodatkowo, kiedy mamy podrażnione błony śluzowe w nosie czy przełyku, tworzą się na ich powierzchni mikrouszkodzenia, przez co są bardzo podatne na wnikanie patogenów. Właściwe nawilżenie jest kluczowe dla zachowania zdrowia w okresie, kiedy rozpoczął się sezon grzewczy i powietrze w naszych domach, szkołach i biurach jest bardzo suche.

Jak leczyć choroby wirusowe?

Przede wszystkim należy bardzo dbać o higienę i myć ręce po każdym powrocie do domu, szczególnie jeśli podróżowało się środkami komunikacji miejskiej. Kiedy choroba już się rozwija również należy dbać o to, by domownicy nie mieli kontaktu z przedmiotami, których dotykaliśmy. Zminimalizujemy wtedy ryzyko przeniesienia infekcji. Z leczeniem zakażeń bakteryjnych medycyna radzi sobie świetnie przy użyciu antybiotyków. Był to rewolucyjny wynalazek zamierzchłej sztuki lekarskiej. Antybiotyk zadziała jedynie na bakterie, więc lecząc się z choroby wirusowej musimy zadziałać inaczej. Konieczne jest przede wszystkim właśnie wzmocnienie odporności. Wirus składa się z białek oraz kwasu nukleinowego. Jego budowa różni się od budowy bakterii, dlatego tez leczenie odbywa się inaczej. Standardowo silny organizm powinien poradzić sobie sam z chorobą, jednak kiedy mamy słabszą odporność można zastosować leki przeciwwirusowe dostępne bez recepty. Produkty lecznicze takie jak Groprinosin nie tylko pomogą szybciej wyjść z nawracających infekcji gardła, ale też uchronią przed kolejnymi zakażeniami. Więcej o wzmacnianiu odporności przeczytasz na stronie: http://www.hartujmisie.pl/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here