Probiotyki to żywe szczepy bakterii probiotycznych, które stanowią nieodzowny element naszej mikroflory jelitowej. Wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie, a najpopularniejszymi z nich są szczepy bakterii z rodziny Bifidobacterium i Lactobacillus, które produkują kwas mlekowy. Ten natomiast powoduje zakwaszenie środowiska przez co zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych
w jelitach, biegunkom oraz wpływa pozytywnie na mikroflorę układu pokarmowego.

Dzięki tym bakteriom organizm między innymi syntetyzuje witaminy z grupy B i witaminę K, chroni przed bakteriami chorobotwórczymi, a tym samym wzmacnia naszą odporność, neutralizuje toksyny
i pomaga w rozkładaniu niestrawionych resztek pokarmowych. Ilość tych zalet prowadzi do coraz szerszej konsumpcji produktów probiotycznych wśród społeczeństwa.

Jakim osobom probiotyki będą szczególnie polecane?

  • W trakcie i po antybiotykoterapii
  • Cierpiącym na różnego rodzaju dolegliwości jelitowe takie jak biegunki, zaparcia, wzdęcia
  • Z obniżoną odpornością
  • Nałogowo palącym papierosy
  • Z różnymi rodzaju dolegliwościami ze strony układu pokarmowego

Jeśli zatem chcemy swoją dietę wzbogacić w jakże cenne probiotyki powinniśmy zwrócić uwagę na takie produkty jak:

PRODUKTY MLECZNE FERMENTOWANE – KEFIRY, MAŚLANKI, JOGURTY

Produkty otrzymywane z mleka pełnotłustego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego poddane fermentacji przez mikroorganizmy, które obniżają pH mleka, bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na mikroflorę układu pokarmowego.

Maślanka – produkt uboczny przy wyrobie masła, dzięki czemu stanowi niskotłuszczowe źródło białka. Ma lekko słodkawy smak, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zaparciom i łagodzi zgagę.

Kefir – bogaty w wapń, kwas foliowy, aminokwasy, biotynę, witaminę K oraz witaminy z grupy B, dzięki czemu wspomaga prawidłową pracę wątroby, nerek oraz układu nerwowego. Wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit.

Jogurt – jest bogatszym źródłem białka w porównaniu do kefiru. Produkt szczególnie polecany podczas antybiotykoterapii oraz w czasie upałów. W porównaniu do mleka, jogurt jest lepszym źródłem wapnia, żelaza i fosforu, ponieważ jest lepiej przyswajalny. Jogurt będzie również lepszym źródłem
witaminy B oraz folianów. Jogurty są polecane przy takich dolegliwościach biegunki, zaparcia, niestrawność, wzdęcia czy niedokwaśność żołądka.

PRODUKTY KISZONE – OGÓRKI, KAPUSTA

Produkty bogate w witaminy z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy oraz koncentrację. Kiszonki są również bogatym źródłem błonnika, powodują uczucie sytości stąd też są polecane osobom odchudzającym się. Produkty te są również doskonałym źródłem witaminy C. Kiszenie produktów powoduje rozkład cukrów przez co produkty kiszone są mniej kaloryczne.

KWAS CHLEBOWY

Sfermentowany napój z chleba, wzmacnia odporność, reguluje pracę układu pokarmowego, świetnie sprawdza się podczas upałów, ponieważ świetnie gasi pragnienie. Napój, który możemy stosować przy nadkwasocie, zgadze i innych zaburzeniach trawienia, wspomaga mikroflorę jelitową, jest również produktem polecanym dla osób odchudzających się, ponieważ posiada właściwości oczyszczające organizm. 

Podsumowanie:

Jeśli zmagasz się zatem z dolegliwościami takimi jak wzdęcia, zaparcia, zgaga czy nadkwasota żołądka warto swój jadłospis wzbogacić w jakże cenne probiotyki, które pomogą zwalczyć wyżej wymienione dolegliwości. Jeśli natomiast potrzebujesz zbilansowanego jadłospisu, który będzie odpowiednio dopasowany do Twoich potrzeb warto skonsultować się ze specjalistą i omówić plan żywieniowy. Jeśli nie wiesz, którego z dietetyków wybrać, warto posłużyć się tu wyszukiwarką dietetyków jaką daje nam Kcalmar.com. Poprzez wybranie specjalizacji dietetyka i miasta jakie nas interesuje, mamy dostęp do profili publicznych dietetyków, gdzie możemy sprawdzić opinie innych pacjentów i umówić się bezpośrednio na wizytę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here