Cynamon smaczna przyprawa ale czy zdrowa

Cynamon to przyprawa, którą można dodać do wielu wyrobów i nadać im niepowtarzalnego smaku. Szczególnie dobrze ten sprawdza się w połączeniu z szarlotką, piernikami i innymi słodkimi wyrobami. Przy tym przez wiele lat cynamon uważany był za bardzo zdrową przyprawę. Okazuje się jednak, że wcale nie musi tak być. Naukowcy bowiem podejrzewają jedną z odmian cynamonu o negatywny wpływ na ludzki organizm.

Czy na pewno cynamon jest zdrowy?

Cynamon już wieki temu był bardzo ceniony na świecie za swój aromat i niepowtarzalny smak. Był również stosowany jako afrodyzjak, środek bakteriobójczy, odkażający a także jako pachnidło. Do niedawna w wielu źródłach możliwe było również znalezienie informacji na temat tego, że cynamon to świetne źródło żelaza, wapnia, błonnika i manganu.

Cynamon miał również działać przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, a także poprawiać zdolności poznawcze i pamięć. Przypisywano mu również działania antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Wiele z tych właściwości cynamonu jest w dalszym ciągu badanych, a niektóre zostały już jakiś czas temu obalone. Dotyczy to na przykład pozytywnego wpływu cynamonu na poziom glukozy we krwi.

Negatywne właściwości cynamonu dla zdrowia

Informacje o negatywnym wpływie cynamonu na zdrowie dotyczą cynamonu chińskiego. Zawiera on w sobie duże ilości kumaryny, która spożywana w dużych ilościach może przyczyniać się do uszkodzenia wątroby i nerek. Póki co jednak nie jest to potwierdzona ekspertyza.

Cynamon smaczna przyprawa ale czy zdrowa

Naukowcy odradzają jednak mimo tego spożywanie bardzo dużych ilości cynamonu. Istnieje bowiem możliwość, że cynamon posiada również skutki uboczne, o których przez długi czas zupełnie nic się nie mówiło.

Kumaryna

Kumaryna to związek chemiczny, który jest stosowany bardzo często w przemyśle tytoniowym, mydlarskim oraz perfumeryjnym. Już wcześniej padło podejrzenie o szkodliwość kumaryny przez co została ona wycofana z przemysłu spożywczego w Europie i USA. Kumaryna występuje w ponad 80 gatunkach roślin. Najczęściej jednak w śladowych ilościach. Największe stężenie kumaryny występuje w olejku lawendowym oraz właśnie cynamonowcu chińskim.

Nie każdy cynamon jest szkodliwy

Najczęściej oferowany w Polsce cynamon to właśnie ten pochodzący z Chin. Tak naprawdę nie jest on przy tym prawdziwym cynamonem cejlońskim. Na szczęście można stosunkowo łatwo odróżnić od siebie prawdziwy cynamon od chińskiego. Różnią się one przede wszystkim kolorem. Cynamon cejloński jest jasnobrązowy. Przy tym nie posiada żadnych skutków ubocznych co sprawia, że jest to naprawdę świetny wybór dla wszystkich osób.

Na chwilę obecną możliwe jest potwierdzenie jedynie tego, że cynamon chiński jest szkodliwy. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie ograniczyć spożycie cynamonu. Można postawić na oryginalny cynamon cejloński, w którym naukowcy nie wykryli dużych ilości szkodliwych dla zdrowia substancji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here