Witaminy i mikroelementy w diecie podczas ciąży!

Każda kobieta myśląca o dziecku powinna postarać się o to, aby jej przyszłe dziecko rozwijało się prawidłowo. Odpowiednio zbilansowana dieta oraz witaminy gwarantują prawidłowy rozwój organizmu dziecka, a zaburzenia ilościowe w zakresie witamin i mikroelementów mogą być bardzo groźne.

Zróżnicowane i bogate we wszelkie składniki oraz witaminy menu jest jednym z najważniejszych elementów gwarantujących prawidłowy rozwój dziecka!

Dlaczego niektóre witaminy i mikroelementy są tak istotne w diecie ciężarnych?

W diecie kobiet ciężarnych bardzo ważna jest różnorodność i wysoka jakość spożywanych produktów. Zapotrzebowanie dietetyczne w trakcie ciąży wzrasta jedynie o około 300kcal w stosunku do wyjściowego zapotrzebowania. Nie jest więc prawdą, aby jeść za dwoje! Lepiej jest racjonalnie żywić się i dostarczać wszelkie potrzebne składniki dietetyczne oraz witaminy.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz DHA – najwięcej ich znajduje się w rybach morskich. Odgrywają one rolę w rozwoju fotoreceptorów siatkówki i komórek ośrodkowego układu nerwowego. Wysoka podaż Omega-3 redukuje ryzyko depresji poporodowej!

Kwas foliowy – oprócz roli w procesie erytrogenezy ma kolosalne znaczenie dla kształtowania się cewy nerwowej płodu. Już w trakcie planowania ciąży i pierwszego trymestru konieczne jest stałe suplementowanie kwasu foliowego. Niedobór folianów prowadzić może do przepukliny mózgowo-rdzeniowej, aencephalii(bezmózgowia) oraz rozszczepu kręgosłupa. Ponadto prowadzić może do poronienia lub przedwczesnego porodu.

Witamina D3– wpływa na regulację gospodarki wapnia oraz fosforanów u matki, wpływając na resorpcję wapnia i fosforanów, ich wydalanie i mineralizację tkanki kostnej embrionu oraz matki. Niedobory witaminy D3 są tak powszechne, że w zasadzie każdemu zaleca się obecnie jej suplementację! Nawet po narodzinach dziecka warto podawać mu witaminy D3.

Wapń– odgrywa olbrzymią rolę w osteogenezie i formowaniu się zawiązków zębodołowych u płodu. Wapń jest też składnikiem kaskady krzepnięcia i fizjologii komórek mięśniowych oraz układu sercowo-naczyniowego.

Zbalansowanie mikroelementów ma ogromne znaczenie. Nadmiar jest także bardzo szkodliwy i należy mieć na uwadze to, aby przede wszystkim nie szkodzić i zażywać witaminy racjonalnie. Nie należy przesadzać z witaminą A oraz związkami żelaza w trakcie ciąży!

Witaminy i mikroelementy w diecie podczas ciąży!

Witaminy spełniają swoją rolę jedynie, gdy są dostarczane w odpowiedniej ilości.
Związki kwasu retinowego, czyli witamina A wpływa dodatnio na karcyngonezę, a ponadto predestynuje do poważnych wad płodu (mikrocephalia, hydroencephalon, oraz wad twarzoczaszki). Doprowadzić też może do poronienia. Należy uważać więc z nadmiarem jajek, marchewki, pomarańczy oraz czerwonych owoców. Koniecznie należy ograniczyć stosowanie suplementów diety z witaminą A, jak choćby popularne suplementy poprawiające jakość widzenia. Zbyt częste zażywanie witaminy A może przynieść niepożądane skutki.

Żelazo ma znaczenie w prawidłowym rozwoju OUN Twojego dziecka. Dlatego też suplementacja w ciąży żelaza leży wyłącznie w decyzji ginekologa prowadzącego. przy uprzedniej ocenie istnienia niedokrwistości u matki. Nieleczony niedobór żelaza powodować może przedwczesny poród, zmniejszenie masy urodzeniowej noworodka. Niedokrwistość u świeżo narodzonych prowadzić może do opóźnienia w rozwoju mentalnym!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here