Nie masz weny na jesienne obiady, które pomogą Ci walczyć z nadwagą? Albo inaczej: nie masz weny, czasu i inspiracji? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Będzie szybko, prosto, zdrowo i w przystępnej cenie!
Oto 3 przepisy, które doskonale sprawdzą się zarówno podczas niedzielnych spotkań przy rodzinnym stole, jak i w pracy.
1. Kurczak w sezamie z brązowym ryżem, szpinakiem i pikantną cukinią
Do zrobienia potrawy potrzebujesz:
– filetów z piersi kurczaka
– cukinii
– świeżego szpinaku (opcjonalnie rukoli lub roszponki)
– ryżu brązowego
– przypraw: słodkiej papryki, carry, soli, pieprzu, papryki chilli
Oraz: oleju ryżowego, sezamu, syropu klonowego
Przygotowanie:
Piersi kurczaka umyj i pokrój w drobne kawałki. Dopraw je przyprawami i na koniec posyp obficie sezamem. Następnie smaż je na rozgrzanym oleju ryżowym aż do uzyskania złocistego koloru.
Cukinię pokrój w plastry średniej grubości (ok 1-1,5 cm) i również podsmaż na oleju rzepakowym. Gdy będzie gotowa polej ją sosem z syropu klonowego i przypraw (papryka słodka, curry, pieprz, papryka chilli).
Ryż ugotuj, dodaj do niego trochę curry i posiekanego szpinaku.
I gotowe!
2. Kotleciki z indyka z fasolką szparagową oraz frytkami z batatów i marchewki
Składniki na tę potrawę:
– ok 500 g mięsa mielonego z indyka
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– marchewki
– 1 jajko
– masło klarowane
– bataty
– fasolka szparagowa zielona
– przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ulubione zioła
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 °C. Fasolkę umyj, obetnij końcówki i ugotuj. Bataty oraz marchewkę obierz, pokrój w słupki (cieńsze i grubsze), przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp przyprawami i pokrop olejem. Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmaż cebulę i sprasowany czosnek. Dodaj je do miski, w której umieścisz również mięso mielone, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Z tej mieszanki uformuj kotleciki, następnie piecz je w piekarniku przez ok 30-35 minut, razem z batatami i marchewką.
3. Razowe spaghetti w sosie pomidorowym
Ta przyprawa wymaga zakupienia:
– razowego makaronu spaghetti
– puszki brązowej soczewicy (można też kupić „surową” soczewicę i przyrządzić ją samodzielnie – w tym celu należy ją dokładnie przepłukać, moczyć w zimnej wodzie przez ok 3-6 godzin godziny, następnie ugotować do miękkości)
– oliwy z oliwek
– marchewki
– cebuli
– czosnku
– pomidorów
– przypraw: słodkiej i ostrej papryki, majeranku, oregano, soli i pieprzu
– świeżych ziół: rukoli lub szpinaku
Przygotowanie:
Makaron wrzuć do gotującej się wody. Cebulę i marchewkę pokrój na drobno i podsmażaj razem ze sprasowanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie. W międzyczasie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, soczewicę (mniej, niż połowę puszki – no chyba, że gotujesz dla większej ilości osób) i na koniec zmiksowane pomidory (wcześniej obierz je ze skórki). Całość dopraw przyprawami i przyozdób posiekanymi ziołami. Zadbaj o to, aby porcja makaronu była rozsądna ilościowo.
Na koniec jeszcze taka nasza sugestia: dietetyczny obiad to jedno, a odpowiednia suplementacja w przypadku nadwagi to drugie. Naturalne, wartościowe suplementy pomogą Ci zahamować apetyt i skutecznie spalić tkankę tłuszczową. Wybierz np. Piperine Forte – preparat, który zapewni rozsądną i bezpieczną redukcję wagi.
Życzymy smacznego!