Ciasteczka i babki wielkanocne, które pokochają twoi goście

Nie wiesz jakie słodkości podać swoim gościom przy wielkanocnym stole? Przygotowujesz jak co roku mazurka i paschę, ale tym razem chcesz zaskoczyć bliskich nowym wypiekiem? Jeśli tak, mamy dla ciebie dwie bardzo interesujące propozycje. Jedna z nich to tradycyjna wielkanocna babka, która rozpływa się w ustach. Druga to przepyszne kruche ciasteczka. Dowiedz się, jak przygotować te słodkości po mistrzowsku!

Kruche ciasteczka, które zachwycą twoich gości

Kruche ciasteczka wielkanocne mogą stać się prawdziwym hitem w trakcie zbliżających się świąt. Przepis na ich przygotowanie nie jest skomplikowany. Ciasteczka dla około 8 gości powstaną z dwóch szklanek mąki krupczatki. Obowiązkowymi składnikami są dwa jajka i około 250 g masła. Przyda się również łyżka kwaśnej śmietany, łyżka smalcu, a także proszek do pieczenia i Cukier wanilinowy WINIARY. Słodki smak zapewni z kolei pół szklanki cukru pudru.

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od przesypania przesianej mąki na stolnicę. Do mąki trzeba dodać rozdrobnione masło, smalec, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki powinny zostać dokładnie posiekane nożem. Zanim zagnieciesz ciasto dodaj do niego śmietanę i jajka. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję pozbawioną grudek.

Ciasto należy rozwałkować do uzyskania grubości około 0,5 centymetra. Wykrawając ciasteczka, można skorzystać z gotowych foremek lub popuścić wodze fantazji. W wersji świątecznej doskonale sprawdzą się na przykład foremki w kształcie króliczków i pisanek. Przed pieczeniem warto posmarować je jajkiem, a następnie posypać gruboziarnistym cukrem. Ciasteczka należy piec przez około 15 minut – do momentu, w którym się ładnie przyrumienią. Smacznego!

Tajemnice udanej babki wielkanocnej

Istnieje wiele przepisów na babki wielkanocne. Jeśli nie masz sprawdzonego, chętnie służymy pomocą. Niezależnie od koncepcji, warto kierować się kilkoma wskazówkami. Bardzo istotna jest temperatura pieczenia babki. Nie może ona być zbyt wysoka, a optymalna wartość to około 160 stopni. Jeśli na samym początku pieczenia babka szybko się zarumieni, należy obniżyć temperaturę.

Istnieją przepisy na pyszną babkę wielkanocną, w których nie trzeba używać tradycyjnego tłuszczu. Puszysta babka może powstać przy udziale sprawdzonego majonezu, takiego jak Majonez Dekoracyjny WINIARY. Ten sekretny składnik nie zmienia smaku ciasta, za to pozytywnie wpływa na jego konsystencję. Babka staje się puszysta, czego z pewnością oczekują wszyscy goście.

Ważnym elementem babki wielkanocnej jest lukier. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Potrzebna jest jedynie podgrzana woda, sok z cytryny oraz cukier puder. Wodę należy wymieszać z sokiem z cytryny pozbawionym miąższu. Następnie stopniowo dosypuj do naczynia cukier puder – aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru. Gdy ją osiągniesz, po prostu polej lukrem zastygnięte ciasto. Dzięki tym kilku zasadom babka będzie się wspaniale prezentować i doskonale smakować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here