próchnica

Próchnica jest to choroba spowodowana przez bakterie. Można jej skutecznie zapobiec lub całkowicie się jej pozbyć. Choruje na nią niemal każda osoba. Czy należy się jej obawiać? Jakie są jej przyczyny i obawy?

Próchnica – przyczyny

Próchnicę powodują głównie bakterie. Trudno to sobie wyobrazić, ale w naszej jamie ustnej żyje ok. 300 gatunków bakterii. Ich łączna liczba jest ogromna i liczy niemal 50 miliardów.

Większość z tych bakterii nie jest jednak szkodliwa. Za próchnicę odpowiadają  te bakterie, które rozkładając cukry, produkują kwasy organiczne. Odpowiadają za nią również te bakterie, które dobrze żyją w kwaśnym środowisku.

Przeczytaj też: http://www.med-online.pl/przyczyny-krwawienia-z-nosa/

Na rozwinięcie próchnicy nie wpływają tylko takie czynniki jak woda, tłuszcze czy białka. Często nie myślimy o tym, że między posiłkami podjadamy cukierki, słodkie owoce, inne słodycze lub słodkie napoje. A właśnie to dla naszych zębów jest bardzo szkodliwe. 

Jak zapobiec próchnicy? 

Stan zębów człowieka w dużej mierze zależy od diety matki.  Proces ten to ortodontoza, trwa od 4 tygodnia ciąży. W tym okresie kształtują się zawiązki zębów mlecznych. Trwa on do około 20 roku życia, kiedy rozwój ósemek dobiega końca.

Aby temu zapobiec, już w okresie ciąży staraj się :

  • ogranicz ilość cukrów,
  • jeść jak najwięcej produktów białkowych, ponieważ zawierają one białko i kolagen

Na jakość zębów wpływają również witaminy: A, C i D, a także wapń. W przypadku niedoboru witaminy A lub C dochodzi do niedorozwoju hipoplazji, czyli niedorozwoju szkliwa. Wraz z dojrzewaniem zębów odkłada się w nich fosforan wapnia. Jeżeli dostarczamy go dziecku zbyt mało, zęby mają dużo gorszą jakość szkliwa i słabszą zębinę.

Źródło: https://www.ambasadazdrowiaiurody.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here