Przerywany post – recepta na zdrowie

Praktycznie każda kobieta marzy o tym, aby mieć smukłą sylwetę i cieszyć się zrzuceniem dodatkowych, niepotrzebnych kilogramów bez specjalnych wyrzeczeń. Niestety, ale codzienna dieta nie pomaga w utrzymaniu doskonałej figury. Dlatego też należy zastosować takie skuteczne metody walki z nadwagą jak głodówka! Nie ma co ulegać modzie na fantastyczne diety – lepiej jest przyjrzeć jednej z najbardziej logicznych diet, którą to jest kontrolowana głodówka. Na czym polega dieta intermittent fasting?

Jakie efekty daje przerywana głodówka?

Zasady, jakie ma głodówka, a ściślej dieta intermittent fasting pozwalają na przyśpieszenie metabolizmu, oczyszczenie organizmu i redukcję wagi ciała. Poprawnie poprowadzona dieta IF pozwoli na:

  • Utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej i utratę niepotrzebnych kilogramów
  • Głodówka znacząco zwiększa wrażliwość tkanki tłuszczowej i mięśniowej na insulinę
  • Możliwe jest obniżenie skuteczne poziomu glukozy i LDL w osoczu krwi
  • Głodówka usprawnia utlenianie kwasów tłuszczowych i lipolizę.
  • Podniesienie poziomu glukagonu oraz somatotropiny.

W jaki sposób głodówka Intermittent Fasting wpływa na organizm?

Niezależnie od wybranego trybu diety intermittent fasting, regularne żywienie opiera się na okresach jedzenia oraz cyklicznych głodówkach. Jest to autentyczna ewolucja, patrząc na fakt, iż dietetycy rekomendowali dotychczas regularne przyjmowanie pięciu, niewielkich posiłków dziennie.

Model, jaki ma głodówka IF na jedzenie przeznacza się określone okno czasowe, które poprzedza post. Panie powinny rozpoczynać dietę IF od postu nieprzekraczającego 14 godzin. Gdy to mężczyzna pragnie zrzucić niepotrzebne kilogramy, to możliwe jest rozpoczęcie diety po 16 godzinach głodówki.

Stopniowo okres niejedzenia można wydłużać – co kilka dni dobrze dołożyć do dwóch godzin postu. Sen jest wliczany w okres niejedzenia. Utrzymanie się zasadom intermittent fasting pozwala przyśpieszyć metabolizm i pozbyć się dodatkowych kilogramów.

Jak działa ta głodówka?

W trakcie diety, głodówka nasila lipolizę oraz oksydację kwasów tłuszczowych. To zapasy tłuszczów są wykorzystywane w przypadku braku podaży kalorii z zewnątrz. W toku lipolizy z tkanki tłuszczowej uwalniane są kwasy tłuszczowe, cholesterol i trafiają do osocza krwi. Ostatecznym etapem lipolizy jest beta-oksydacja, zamieniająca kwasy tłuszczowe w energię!

Przerywany post – recepta na zdrowie

W trakcie poszczenia dochodzi do redukcji aktywności insuliny, przy jednoczesnym wzroście działania glukagonu, który uwalnia zgromadzony w mięśniach i wątrobie glikogen. Nadmiar insuliny działa anabolicznie i powoduje deponowanie tkanki tłuszczowej w organizmie.

Głodówka, która wyzwala znaczne poziomy glukagonu podnosi nieco poziom glukozy we krwi, obniżając przy tym stężenie cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Działanie glukagonu przyczynia się także do eliminacji toksyn z organizmu.

Przerywana głodówka wcale nie powoduje utraty tkanki mięśniowej! Wzrost aktywności somatotropiny powoduje podniesienie utleniania kwasów tłuszczowych i przyczynia się do procesów anabolicznych w obrębie mięśni!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRektoskopia
Następny artykułPółpasiec

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here