Spodziewasz się gości, lecz ich wizyta ma charakter spontaniczny i nie masz pojęcia, czym ich poczęstować? Niekoniecznie musi to oznaczać, że jedynym wyjściem jest zamówienie pizzy lub innego gotowego dania. Dziś przedstawiamy ekspresowe przepisy na pyszne przekąski – a wśród nich prawdziwy hit, czyli zapiekane faszerowane pieczarki!
Pieczone frytki z warzyw: marchewki, cukinii i batata
Każdy z nas z pewnością wymieni typowe przekąski, które pojawiają się niemal na każdej imprezie. Są to między innymi frytki. Mogą stanowić dodatek do dania głównego lub skromną przystawkę. Najczęściej przygotowujemy je z ziemniaków, jednak nasza dzisiejsza propozycja jest nieco oryginalniejsza, ponieważ skorzystamy z innych warzyw – marchewki, batatów i cukinii. Wszystkie warzywa należy pokroić w paski i upiec w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Aby przekąska zaskoczyła wszystkich gości wspaniałym smakiem, każde warzywo najlepiej przygotowywać w nieco inny sposób.
Paski marchewki wymieszaj z oliwą, a następnie oprósz solą i pieprzem i piecz przez około 10 minut. Cukinię umyj i osusz przy pomocy papierowego ręcznika, pokrój w nieco dłuższe słupki, polej oliwą oraz dopraw słodką papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Czas pieczenia cukinii to również 10 minut. Z batatów przygotuj grubsze frytki, a jeśli dobrze umyjesz bulwę, jej obieranie nie jest konieczne. Najlepsze przyprawy to, oprócz pieprzu i soli, zioła prowansalskie i chili. Bataty powinny się piec przez około kwadrans. Pieczone frytki z warzyw podawaj z ulubionymi dipami.
Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak
Bakłażan to wykwintne w smaku warzywo, które doskonale nadaje się do pieczenia, dlatego dziś proponujemy przepis na pyszne roladki nadziewane kaszą pęczak. Oprócz dwóch wymienionych składników potrzebna będzie także łyżeczka masła i sporo przypraw, takich jak sól, pieprz, słodka papryka, cytryna i posiekana natka pietruszki. Bakłażana pokrój wzdłuż na długie i cienkie plastry o grubości nieprzekraczającej pół centymetra. Pamiętaj, by z obu stron obficie posypać go słodką papryką i solą. Plastry umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.
W tym czasie zagotuj kaszę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i posiekaj natkę pietruszki. Zetrzyj też sparzoną wcześniej skórkę cytryny. Gdy kasza się ugotuje, dodaj do niej wszystkie przygotowane składniki, a także gęsty kremowy majonez, taki jak Majonez Dekoracyjny WINIARY. Farsz zawiń w plastry bakłażana – i gotowe! Ta smaczna przekąska od razu nadaje się do podania.
Pieczarki nadziewane
Nasza trzecia propozycja to nadziewane pieczarki, które są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Do czterech średniej wielkości porcji potrzebujesz ośmiu dużych pieczarek, jednego kiszonego ogórka, jednej cebuli, natki pietruszki, jednego jajka oraz ośmiu plastrów żółtego sera. Pieczarki faszerowane najlepiej zrobić z dużych egzemplarzy. Zacznij od odcięcia trzonków od grzybów i posiekania ich na drobno. Z kolei z plasterków sera wytnij krążki, a pozostałe części pokrój.
Posiekane trzonki podsmaż na patelni wraz z cebulą. Następnie do farszu dodaj starty żółty ser, posiekanego ogórka, posiekaną natkę pietruszki i ulubioną przyprawę warzywną. Wszystkie składniki wymieszaj i wypełnij farszem kapelusze pieczarek, a potem przykryj je serowymi krążkami. Teraz wystarczy jedynie 15 minut pieczenia i smakowite pieczarki faszerowane są gotowe do podania, wraz z twoim ulubionym pieczywem.