Dieta odchudzająca powinna obfitować w produkty o niskiej gęstości energetycznej. Są to produkty, które mimo dużej objętości cechują się niską kalorycznością. Dzięki nim, nawet podczas odchudzania, posiłki mogą mieć duże porcje. Ich uwzględnianie w jadłospisach to najlepszy sposób na walkę z uczuciem głodu. Które produkty spożywcze są rekordzistami pod względem niskiej kaloryczności? Przedstawiamy 5 dietetycznych hitów, których nie może zabraknąć w twojej diecie.

Wszystkie poniższe obliczenia opracowane są na podstawie http://kalkulatorkalorii.net – internetowego kalkulatora kalorii.

1. Ogórek kiszony

100g ogórków kiszonych dostarcza jedynie 11kcal. Jedna średnia sztuka ma 60g, czyli jest źródłem zaledwie 7kcal. Co więcej, mimo naprawdę niskiej kaloryczności jest to wartościowy produkt i warto po niego sięgać. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na fakt, że dostarcza organizmowi naturalnych bakterii probiotycznych. Powinny pamiętać o nich nie tylko osoby przyjmujące antybiotyki, ale także mające problemy z zaparciami czy odpornością. Probiotyki mają wielokierunkowy wpływ na zdrowie człowieka, a uwzględnianie w diecie produktów będących ich naturalnymi źródłami, to świetny sposób na zregenerowanie mikroflory jelitowej.

2. Rukola

Rukola to śródziemnomorskie warzywo, które w ostatnim czasie bardzo zyskało na popularności. Jej wyraźny, lekko ostry smak świetnie pasuje do sałatek, kanapek, a nawet koktajli i pizzy.

100g rukoli dostarcza 25 kalorii. Warto sobie wyobrazić, że to około 3 garście, czyli naprawdę spora porcja. Zdecydowanie nie są to puste kalorie. 100g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i prawie połowę zapotrzebowanie na witaminę A. Co więcej, dostarcza także solidnej dawki folianów, witaminy C, witamin z grupy B oraz wapnia.

3. Pomidor

Pomidor to warzywo, które bardzo często pojawia się w niskokalorycznych jadłospisach. Nic dziwnego. 100g tego warzywa dostarcza  zaledwie 18 kalorii, a jedna średnia sztuka (150g) 27 kalorii. Pomidor świetnie spisuje się jako składnik sałatek, zapiekanek i kanapek.

To warzywo jest znakomitym źródłem potasu, magnezu i beta-karotenu. Stanowi także bogactwo likopenu – cennego antyoksydantu, który nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor. Likopen wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim stosowany jest w profilaktyce raka prostaty. Pomidory mają również dobry wpływ na gospodarkę lipidową (świetnie sprawdzają się u osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi)  i polecane są osobom chorującym na cukrzycę.

4. Czerwone porzeczki

To najbardziej kaloryczny produkt w niniejszym zestawieniu. Mimo to zdecydowanie warto zwrócić na niego uwagę. 100g (czyli około 3 garście) czerwonych porzeczek dostarcza organizmowi 31 kalorii. Jak większość kwaśnych, polskich owoców porzeczki mają mnóstwo zastosowań. Świetne smakują jako samodzielna przekąska, ale z powodzeniem można dodawać je również do koktajli, dietetycznych ciast i deserów czy dżemów.

Dlaczego warto po nie siągać? Jak na owoce mają niski indeks glikemiczny (IG25). Zawierają sporo witamin z grupy B, solidną dawkę witaminy C, a także witaminę K, fosfor, żelazo, potas, miedź i mangan. Warto sięgać po nie zamiennie z czarnymi porzeczkami – ich wartość kaloryczna i odżywcza jest zbliżona.

5. Rzodkiewki

To małe, niepozorne warzywo to doskonały składnik diety odchudzającej. Jedna sztuka ma zaledwie 2 kalorie, a 100g tego dostarcza 14 kalorii. Rzodkiewki świetnie urozmaicają skład surówek i sałatek. Warto dodawać je również do kanapek i stosować jako szybką, jednoskładnikową przekąskę.

Rzodkiewki to prawdziwa skarbnica potasu. Z tego względu polecane są przede wszystkim osobom z nadciśnieniem. Mają również działanie żółciotwórcze i żółciopędne, co wykorzystywane jest przy problemach trawiennych. Wiadomo także, że mają właściwości wykrztuśne, a więc powinny sięgać po nie osoby przeziębione oraz chorujące na astmę.

Warto zwrócić uwagę, że wszystkie z wymienionych niskokalorycznych hitów to produkty roślinne, a dokładniej warzywa i owoce. To właśnie one stanowią najmniej kaloryczną grupę produktów spożywczych. Trzeba jednak pamiętać, że podczas odchudzania szczególnie poleca się warzywa. Warto dodawać je w dużych ilościach do każdego posiłku – kanapek, sałatek, dań obiadowych. Nie tylko wzbogacą smak potrawy i zwiększą porcję dania, ale także uzupełnią dietę o solidną porcję składników odżywczych.

Co więcej, to właśnie po warzywa można sięgać w awaryjnych sytuacjach, kiedy posiłki zaplanowane w diecie okażą się naprawdę niewystarczające. Szybka sałatka z wymienionych warzyw – rukoli, pomidora, ogórka i rzodkiewki – w nieznacznym stopniu podniesie wartość kaloryczną jadłospisu.

Ilość owoców w jadłospisach należy kontrolować, ponieważ zawierają większe ilości cukrów ( w tym cukrów prostych) i z reguły są bardziej kaloryczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here