Ostatnio kontrowersji, na temat produktu którym jest syrop glukozowo-fruktozowy pojawiło się bardzo dużo. Czyni to syrop glukozowo-fruktozowy swoistym celebrytą dietetycznym wśród wszystkich dodatków do żywności.
Jest on traktowany jako główny winowajca w epidemii otyłości i cukrzycy typu 2. Na zachodzie, w szczególności W USA jego wykorzystanie jest szczególnie powszechne. Co przełożyło się bezpośrednio na jego popularność?
Producenci wolą używać takich środków jak syrop glukozowo-fruktozowy w zastępstwie do cukru – nie ma się tutaj czym dziwić.
Jest to tani, wydajny oraz prosty w transporcie surowiec o długim terminie przydatności. Poprawia on walory smakowe oraz zapachowe produktów.
Niestety, ale kontrowersje które dotyczą tego składnika jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy związane są ze skutkami ubocznymi jego stosowania. Jest ich całkiem sporo…
Gorzkie konsekwencje kukurydzianej słodyczy
Badania naukowe pozostają jednoznaczne. Uzyskiwany ze skrobi kukurydzianej syrop glukozowo-fruktozowy strasznie negatywnie wpływa na zdrowie. Zawiera on duże ilości fruktozy, co szczególnie niekorzystnie wpływa na działanie ustroju.
Syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do wzrostu produkcji kwasu moczowego, podnoszącego ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, dny moczanowej oraz całych powikłań związanych ze insulinoopornością i syndromem metabolicznym: nadciśnienia tętniczego, chorób nerek, układu krążenia.
Wzrost ilości tkanki tłuszczowej i otyłość. Są to jedne z częstszych konsekwencji korzystania z cukru, jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy. Wysoki indeks fruktozy nie podnosi wydzielania leptyny oraz insuliny, co nie pobudza ośrodka sytości w podwzgórzu. Dlatego też dochodzi do następczego wzrostu apetytu, a nadmierne spożywanie takich związków jak syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do wygenerowania zaburzeń sytości oraz głodu. Dodatkowo – dochodzi do wzrostu ochoty na słodkie pokarmy, a to oznacza przyswajanie większej ilości kalorii w diecie.
Wzrost insulinooporności (czyli spadek wrażliwości ustroju na insulinę) to jedno z powikłań, z jakim wiąże się spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy. Prowadzi to bezpośrednio do wystąpienia cukrzycy typu 2
Syropy wysokofruktozowe, jak syrop glukozowo-fruktozowy w mogą generować zaburzenia gospodarki lipidowej. Dochodzi do wzrostu stężeń triglicerydów oraz cholesterolu w osoczu. Jednocześnie ogranicza to ilość dobroczynnych lipoprotein HDL.
Syropy zawierające znaczną ilość fruktozy przyczyniać się mogą do wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby
Syrop glukozowo fruktozowy nasilać może stres oksydacyjny., prowadzący do wielu groźnych schorzeń – szczególnie nowotworów, chorób żołądka oraz układu krążenia!
Czego warto unikać?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie dodawany do takich produktów, jak choćby słodycze, napoje alkoholowe, bezalkoholowe, soki, napoje mleczne, desery, jogurty, serki, słodycze FIT, płatki śniadaniowe, galaretki, dżemy, keczupów, zup oraz koncentratów pomidorowych i warzywnych!