Syrop glukozowo-fruktozowy – tani zamiennik cukru, którego warto unikać

Ostatnio kontrowersji, na temat produktu którym jest syrop glukozowo-fruktozowy pojawiło się bardzo dużo. Czyni to syrop glukozowo-fruktozowy swoistym celebrytą dietetycznym wśród wszystkich dodatków do żywności.

Jest on traktowany jako główny winowajca w epidemii otyłości i cukrzycy typu 2. Na zachodzie, w szczególności W USA jego wykorzystanie jest szczególnie powszechne. Co przełożyło się bezpośrednio na jego popularność?

Producenci wolą używać takich środków jak syrop glukozowo-fruktozowy w zastępstwie do cukru – nie ma się tutaj czym dziwić.

Jest to tani, wydajny oraz prosty w transporcie surowiec o długim terminie przydatności. Poprawia on walory smakowe oraz zapachowe produktów.

Niestety, ale kontrowersje które dotyczą tego składnika jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy związane są ze skutkami ubocznymi jego stosowania. Jest ich całkiem sporo…

Gorzkie konsekwencje kukurydzianej słodyczy

Badania naukowe pozostają jednoznaczne. Uzyskiwany ze skrobi kukurydzianej syrop glukozowo-fruktozowy strasznie negatywnie wpływa na zdrowie. Zawiera on duże ilości fruktozy, co szczególnie niekorzystnie wpływa na działanie ustroju.

Syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do wzrostu produkcji kwasu moczowego, podnoszącego ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, dny moczanowej oraz całych powikłań związanych ze insulinoopornością i syndromem metabolicznym: nadciśnienia tętniczego, chorób nerek, układu krążenia.

Wzrost ilości tkanki tłuszczowej i otyłość. Są to jedne z częstszych konsekwencji korzystania z cukru, jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy. Wysoki indeks fruktozy nie podnosi wydzielania leptyny oraz insuliny, co nie pobudza ośrodka sytości w podwzgórzu. Dlatego też dochodzi do następczego wzrostu apetytu, a nadmierne spożywanie takich związków jak syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do wygenerowania zaburzeń sytości oraz głodu. Dodatkowo – dochodzi do wzrostu ochoty na słodkie pokarmy, a to oznacza przyswajanie większej ilości kalorii w diecie.

Wzrost insulinooporności (czyli spadek wrażliwości ustroju na insulinę) to jedno z powikłań, z jakim wiąże się spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy. Prowadzi to bezpośrednio do wystąpienia cukrzycy typu 2

Syropy wysokofruktozowe, jak syrop glukozowo-fruktozowy w mogą generować zaburzenia gospodarki lipidowej. Dochodzi do wzrostu stężeń triglicerydów oraz cholesterolu w osoczu. Jednocześnie ogranicza to ilość dobroczynnych lipoprotein HDL.

Syropy zawierające znaczną ilość fruktozy przyczyniać się mogą do wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby

Syrop glukozowo-fruktozowy – tani zamiennik cukru, którego warto unikać

Syrop glukozowo fruktozowy nasilać może stres oksydacyjny., prowadzący do wielu groźnych schorzeń – szczególnie nowotworów, chorób żołądka oraz układu krążenia!

Czego warto unikać?

Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie dodawany do takich produktów, jak choćby słodycze, napoje alkoholowe, bezalkoholowe, soki, napoje mleczne, desery, jogurty, serki, słodycze FIT, płatki śniadaniowe, galaretki, dżemy, keczupów, zup oraz koncentratów pomidorowych i warzywnych!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTympanometria
Następny artykułRektoskopia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here