Grypa żołądkowa

Grypa żołądkowa

Czym jest grypa żołądkowa?

Grypa żołądkowa to ten sam rodzaj schorzenia co grypa jelitowa. Grypa objawia się zapaleniem w okolicach żołądka i jelit. Dolegliwości podczas choroby to bóle brzucha, wymioty, a w niektórych przypadkach również wysoka gorączka. Grypa żołądkowa nie ma przy tym nic wspólnego z klasyczną grypą. Jest wywoływana przez norowirusy lub rotawirusy. Ostre objawy trwają najczęściej do dwóch dni, a następnie słabną. W przypadku osób zdrowych grypa żołądkowa nie powoduje większych komplikacji. Narażone na te są jedynie osoby z osłabioną odpornością oraz osoby starsze i niemowlaki.

Grypa żołądkowa – objawy

  • Wodnista biegunka
  • Silne bóle brzucha
  • Wymioty
  • Bóle głowy i mięśni
  • Gorączka

Grypa żołądkowa – kto jest narażony?

Grypa żołądkowa najczęściej dotyka dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym. Wynika to z faktu, że ich układ odpornościowy nie jest w pełni ukształtowany. Podobnie sytuacja prezentuje się u osób starszych, u których układ immunologiczny jest osłabiony. Wirusem najłatwiej zarazić się podczas kontaktu z osobą zarażoną. Przy grypie żołądkowej można jednak bez obaw karmić piersią pod warunkiem przestrzegania zasad higieny.

Grypa żołądkowa – czy możliwe są powikłania?

Dehydracja to najczęściej występujące powikłanie. Jest to stan, w którym za sprawą grypy organizm staje się odwodniony oraz traci sole i minerały. W przypadku wielu osób wystarczy jednak uzupełnić je za pomocą płynów. W przypadku dzieci i osób starszych sam przebieg grypy może być cięższy i wymagać hospitalizacji. Grypa żołądkowa może być również niebezpieczna dla nienarodzonego dziecka. Tyczy się to w szczególności sytuacji, gdy grypie towarzyszy wysoka gorączka.

Grypa żołądkowa – jak rozpoznać?

Grypa żołądkowa jest stosunkowo prosta do rozpoznania, ale wymaga wizyty u lekarza. Ten jest w stanie ją potwierdzić na podstawie badania fizykalnego. Dla upewnienia się specjalista może także zalecić badania kału.

Grypa żołądkowa – leczenie

W gruncie rzeczy nie istnieje jedno lekarstwo na grypę żołądkową. Tak naprawdę dostępne leki jedynie łagodzą objawy choroby. Dodatkowo leki chronią przed następstwem groźnych powikłań związanych z samą choroba.

Grypa żołądkowa

W sytuacji, gdy dojdzie do odwodnienia organizmu to idealnie sprawdzi się podanie kroplówki, która dostarczy do organizmu wszystkich minerałów i elektrolitów. Gdy objawy są bardzo zaostrzone lekarz może zalecić stosowanie leków przeciwwymiotnych czy hamujących biegunkę. Grypa żołądkowa trwa najczęściej do 3 dni, ale sama infekcja może przeciągać się nawet do tygodnia.

Zapobieganie grypie żołądkowej

Sposobami na uniknięcie choroby jest dbanie o higienę. Częste mycie rąk jest jak najbardziej wskazane. Należy również unikać spożywania jedzenia i napojów niewiadomego pochodzenia. Profilaktycznie można się również zaszczepić na jedną z odmian grypy żołądkowej. Szczepionka nie jest w stanie całkowicie ochronić przed zachorowaniem, ale powoduje, że przebieg choroby jest łagodniejszy oraz trwa ona krócej.

Ciąża – fakty i mity

Ciąża – fakty i mity

Na temat ciąży narosło wiele teorii i sposobów na bardzo komfortowe przebrnięcie przez tę. Nie wszystkie teorie są jednak prawdziwe. Ciężarne, które pragną doskonale przygotować się do ciąży i kontrolować jej przebieg w odpowiedni sposób powinny tym samym zdobyć wiedzę na temat tego w jaki sposób się zachować, aby rozwój płodu przebiegał bezproblemowo.

Poniżej prześwietlamy najpopularniejsze teorie oraz porady związane z ciążą. Przy tym powinnaś pamiętać o tym, aby nie brać ich w 100% za pewnik. Wszystko bowiem zależy od kontekstu.

Rezygnacja z posiadania kota

Jedna z teorii sugeruje, że podczas ciąży konieczne jest zrezygnowanie z posiadania kota co nie jest prawdą. Tak naprawdę zwierzę może jak najbardziej przebywać w domu i w żaden sposób nie zagraża ciąży.

Jedynym przeciwskazaniem jest unikanie czyszczenia kuwety. Odchody zawierają bowiem sporo bakterii, które mogą wywołać toksoplazmozę wrodzoną. Najlepiej aby zatem zawartość kuwety wymieniała inna osoba.

Mdłości sugeruję, że ciąża zakończy się pozytywnie

Jest to fakt pod warunkiem, że wyniki sugerują to samo. Badania pokazują, że kobiety, które na początku ciąży przeżywają silne mdłości mają mniejsze szanse na poronienie. Nie musi to być jednak regułą. Jeżeli nie miałaś mdłości na początku nie oznacza to, że poronisz bądź urodzisz chore dziecko.

W ciąży należy jeść za dwoje

Jest to bardzo często powtarzany mit, którym nie należy się sugerować. Będąc w ciąży zapotrzebowanie organizmu na kalorie nie wzrasta dwukrotnie. Nie warto tym samym zmuszać się do jedzenia dużych ilości pożywienia.

Ciąża – fakty i mity

Zdecydowanie lepiej jest postawić na zbilansowaną dietę, a przy tym dostarczać wiele witamin i pierwiastków do organizmu. Jod przyczynia się do produkcji hormonów tarczycy, witamina D3 wspomaga przyswajanie wapnia oraz fosforu, kwasy foliowy i dekozaheksaenowy wspomagają natomiast rozwój płodu. Zapewnienie ich w ciąży jest tym samym niezbędne.

Rezygnacja z latania samolotem

Kolejna teoria dotyczy latania samolotem, z którego to rzekomo ciężarna powinna zrezygnować. Jest to prawdą jedynie w konkretnych przypadkach. Jeżeli sama ciąża przebiega prawidłowo to można podróżować samolotem. Należy jednak pamiętać, aby zrezygnować z tego w pierwszym trymestrze ciąży. Dodatkowo po 34 tygodniu ciąży sama już załoga może odmówić wpuszczenia kobiety na pokład samolotu. Najlepiej przed każdą podróżą skonsultować się z lekarzem.

Nie należy zapinać pasów w zaawansowanej ciąży

Jest to kolejny mit, którym nie warto się kierować. Przepisy stanowią iż kobiety w zaawansowanej ciąży nie muszą zapinać pasów, ale nie oznacza to, że nie warto tego robić. Lekarze zalecają bowiem zapinanie pasów. W razie wypadku te mogą uratować życie zarówno kobiecie jak i dziecku. Podczas zapinania należy jedynie pamiętać o tym, aby pas nie uciskał bezpośrednio brzucha.

W zaawansowanej ciąży nie wolno spać na plecach i prawym boku

Jest to fakt. Spanie w tych pozycjach może bowiem prowadzić do uciskania żyły głównej dolnej. Przez to zmniejsza się dopływ krwi do serca, co może doprowadzić nawet do omdlenia, które wpływa również na słabsze dotlenienie dziecka.

Co można zjeść na kolację – fakty o wieczornym posiłku

0
Co można zjeść na kolację – fakty o wieczornym posiłku

Smaczne jedzenie jest powszechnie uwielbiane przez ludzi, w tej kwestii ludzie się nie różnią specjalnie i nie zmieniają tego wcale liczne głosy odnośnie zdrowego żywienia i dbania o siebie przez praktycznie całe życie. Niestety, ale istotna rola wieczornego posiłku jest bardzo często negowana, a to właśnie kolacja wpływa znacząco na tendencje do występowania nadwagi. W celu zapewnienia sobie odpowiedniego samopoczucia i w trosce o swój wygląda należy nie tylko pamiętać o odpowiedniej diecie przy ostatnim posiłku, ale i o właściwych porach spożywania ostatniego posiłku jakim jest kolacja.

Racjonalna dieta to klucz do poradzenia sobie z wieloma trudnościami

Każdy człowiek musi jeść, jedni mogą to robić jedynie z konieczności, inni bardzo chętnie sięgają po jedzenie w celu uzyskania przyjemności. Półki sklepowe są pełne od wielu wyjątkowych produktów, które kuszą klientów w różnoraki sposób. Patrząc na sytuację jednak odmiennie, należy nadmienić, iż zdrowy tryb życia staje się coraz popularniejszy. Coraz więcej osób uprawia sport oraz przestrzega restrykcyjnej diety. Co ciekawe, sama dieta nie przekłada się wyłącznie na formę fizyczną, ale i stan psychiczny. Powszechnie znany jest schemat pięciu posiłków dziennie, jednakże warto zorientować się jak istotną rolę pełni kolacja w kontekście utrzymania prawidłowej wagi ciała? Jak bardzo kolacja przekłada się również na jakość samego snu.

Jaki jest wpływ wieczerzy na organizm?

Kolacja jest ostatnim posiłkiem i co do niego powinna zawsze istnieć pewna higiena spożywania. Na pewno nie powinien on być zbyt obfity, gdyż względu na fizjologię snu mogą wystąpić swoiste zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego i regulacji temperatury ciała w trakcie spoczynku nocnego.

Główną rolą snu jest naturalnie regeneracja po dziennym wysiłku. Regeneracja energii w tym przypadku przekłada się bezpośrednio na procesy pozyskiwania energii, a więc na trawienie, ulegające znacząco spowolnieniu w trakcie snu. Organizm poza stanem czuwania zwyczajnie nie jest w stanie skorzystać z dostarczonych zasobów energetycznych i deponuje je pod postacią tkanki tłuszczowej, co nieuchronnie prowadzi do wzrostu wagi ciała. Rytm okołodobowy wymusza także określoną aktywność układu hormonalnego, szczególnie w zakresie hormonów steroidowych, mocno wpływających na procesy energetyczne.

Kolacja – o jakiej porze jeść?

Znaczna dynamika trybu życia w dzisiejszych czasach przyczynia się do kreowania negatywnych nawyków. Późne powroty do domu i wieczorne spożywanie posiłków jest nad wyraz częste. W porze wieczorowej nie należy dostarczać tak dużych ilości kalorii, jak to powinno mieć miejsce w trakcie lunchu. Lepiej sprawdza się późna, mała i lekkostrawna kolacja. Nie można jej absolutnie pomijać niezależnie od sytuacji – nawet w sytuacji, gdy jest się na diecie odchudzającej. Naturalne jest to, iż przed snem chce się jeść, dlatego też w trakcie diety zawsze niewielka kolacja zapobiegać będzie podjadaniu przed snem. Nocne eskapady do lodówki znacząco podnoszą zagrożenie przytyciem, chociaż wydawać by się mogło, że niewielka przekąska nie ma tutaj specjalnego znaczenia.

Co można zjeść na kolację – fakty o wieczornym posiłku

Powszechnie funkcjonującym przekonaniem jest to dotyczące jedzenia kolacji przed godziną 18. Jest to kłamstwo! Należy bezwzględnie powstrzymać się od posiłku na 2 godziny przed pójściem spać. Jest to odpowiedni moment dla inicjacji trawienia, które ulega naturalnemu spowolnieniu w trakcie spoczynku nocnego i zajmuje średnio do pięciu godzin. Kolacja nie powinna zawierać dużych ilości cukrów oraz tłuszczy. Specjaliści od żywienia rekomendują, aby wieczorem unikać cebuli, kapusty, śliwek, czereśni, jabłek oraz mleka, gdyż ich wzdymające działanie wpływa niekorzystnie na procesy trawienia.

Wieczorową porą najlepiej spożywać produkty, których kaloryczność nie przekracza 400kcal. Dobrze w tym miejscu spożywać produkty pochodzenia mlecznego: maślanki, jogurty, kefiry oraz ryby, drób, pieczywo razowe, chudy nabiał oraz produkty roślinne, jak warzywa i owoce. Dzięki dobraniu odpowiednich proporcji możliwe będzie uzyskanie spokojnego i jakościowego snu, który jest potrzebny każdemu w celu odzyskania potrzebnych sił.

Kolacja tym samym przyczynia się do wstania rano znacznie bardziej wypoczętym. Zastosowanie tych rad pozwoli cieszyć się wypoczynkiem nocnym i pełnią energii następnego dnia!

Dieta podczas karmienia piersią!

Dieta podczas karmienia piersią!

Zmiana sylwetki w trakcie ciąży wiele kobiet zachęca do podjęcia się diety odchudzającej. Dieta jest jak najbardziej wskazana, ale sama głodówka odchudzająca już niekoniecznie. Nikt nie powinien także przesadzać odwrotnie i objadać się tłustymi pokarmami albo słodkościami.

Do elementarnej diety należy zawsze dodać około 500 kilokalorii na dobę, gdyż tyle mniej więcej traci się dobowo na karmienie piersią. Dobra dieta, dużo ruchu oraz aktywność związana z macierzyństwem na pewno szybko pozwolą powrócić do wyjściowej wagi. Należy także pamiętać, aby posiłki były regularne i obowiązywały w schemacie trzech głównych posiłków i 2-3 przekąsek!

Dieta – ważne aby była różnorodna!

Dieta powinna zawierać produkty zbożowe, owoce, warzywa, białko dostarczane wraz z mięsem, jajkami, rybami, roślinami strączkowymi oraz produktami mlecznymi oraz oleje roślinne powinny gościć codziennie na stole młodej mamy! Konieczne jest codzienne urozmaicanie potraw, aby zaopatrzyć organizm w jak największą ilość korzystnych składników odżywczych oraz aby dieta nie była nudna.

Dobrze dietę wzbogacać o DHA, który pozytywnie oddziałuje na rozwój wzroku oraz układu nerwowego noworodków i niemowląt. Ważna jest także odpowiednia suplementacja minerałów oraz witamin, którą to również obejmuje dieta. Ważne miejsce piastuje tutaj witamina D3, która wpływa pozytywnie na kościotworzenie i indukuje skutecznie odporność. Bardzo ważna jest jakość spożywanego pożywienia. Nie należy spożywać rzeczy nieświeżych, zawierających konserwanty, sztuczne barwniki oraz tłuszcze trans. Duże ilości cukru także nie są dobre.

Absolutnie należy się wystrzegać fast-foodów i dań instant! Pokarmy spożywane w trakcie karmienia muszą być świeże, naturalne i pochodzić z zweryfikowanych miejsc. Taka dieta zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze w czasie ciąży.

Jaki pokarm może dziecko źle tolerować?

Pewne rodzaje produktów żywieniowych mogą negatywnie przekładać się na samopoczucie dziecka. Istnieje kilka grup takich pokarmów. Należy pamiętać o potrawach ciężkostrawnych, a więc wędlinach, tłustych mięsach, serach żółtych, dojrzewających i wszelkich potrawach smażonych. Tyczy się to także produktów wzdymających oraz produktów o intensywnym zapachu oraz smaku.

Dieta podczas karmienia piersią

Należy bardzo dużo uwagi zwracać na znane alergeny – zwłaszcza mleko krowie, jajka, truskawki, czekoladę, cytrusy orzechy i ryby. Najlepiej aby dieta ograniczała spożywanie właśnie tych produktów.

Niepożądane reakcje pokarmowe dziecka, niedobre samopoczucie, kolki, ulewanie oraz atopowa skaza białkowa powinna być zgłaszana pediatrze. Ważna jest obserwacja i możliwość skorelowania zmiany stanu dziecka z poszczególnym produktem spożywanym przez matkę. Jak zatem widać dieta ma gigantyczny wpływ na zdrowie i samopoczucie dziecka.

Uwaga na płyny!

Należy zwracać uwagę na to, jakie napoje się pije w trakcie ciąży. Każda karmiąca powinna dziennie wypić około 2 litrów płynów. Należy zrezygnować bezwzględnie z alkoholu. Braki wody należy uzupełniać wodą mineralną niegazowaną, herbatami owocowymi, sokami owocowo- warzywnymi.

Kawa ani mocna herbata nie mogą być spożywane przez matki, gdyż kofeina może dostać się do mleka i wywołać pobudzenie u niemowlęcia. Niedobory mleka wymagają konsultacji z lekarzem, który pomoże zastosować produkty dietetyczne zwiększające laktację, jak na przykład herbaty anyżowe czy z kopru włoskiego! Dieta jest tak naprawdę w stanie w bardzo dużym stopniu regulować pracę organizmu.

Skuteczne odchudzanie!

Skuteczne odchudzanie!

Problemy z wagą to globalne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Problemy z utrzymaniem wagi dotyczą nie tylko osobników dorosłych, ale też często nie omijają najmłodszych. Skuteczna profilaktyka i leczenie mają ogromne znaczenie, ponieważ otyłość może być bardzo groźna.

Czym jest otyłość?

Otyłość to nadmierne gromadzenie tkanki tłuszczowej, które przekracza statystyczne normy dla wzrostu, płci. Otyłość pojawiająca się w dzieciństwie to najczęściej otyłość ogólna. Otyłość brzuszna częściej dotyczy mężczyzn i skorelowana jest z wystąpieniem stłuszczenia wątroby i nagromadzeniem trzewnej tkanki tłuszczowej, co prowadzi do wystąpienia cukrzycy i innych składowych zespołu metabolicznego.

Otyłość pośladkowo-udowa to przede wszystkim problem płci pięknej. Przyczyn problemów z wagą jest wiele. Otyłość pierwotna wynika z przyczyn środowiskowych, biologicznych i genetycznych – polimorfizm genetyczny w zakresie genów przemiany materii oraz skłonności do tycia. Otyłość wtórna może pojawić się również poprzez częste podjadanie. Przy braku aktywności fizycznej w trakcie regularnego podjadania dochodzić będzie do wzrostu wagi.

Otyłość wtórna spowodowana jest zaburzeniami ogólnoustrojowymi. Bardzo często związana jest z chorobami tarczycy, przysadki oraz innymi chorobami o charakterze metabolicznym. Niemniej istotne są także deficyty związane z OUN, aberracje chromosomalne czy stosowane leki, np. pochodnych sulfonylomocznika (leki przeciwcukrzycowe), leków z grup SSRI i TLPD (antydepresanty) czy też pochodnych fenotiazyny i barbitalu.

Następstwa problemów z wagą dla ustroju

Ludzie tyją, gdy nie ograniczają ilości spożywanego jedzenia i nie prowadzą żadnej aktywności fizycznej. Brak odpowiednich nawyków przyczynia się do rozrostu ekscentrycznego żołądka. Gdy żołądek jest większy, o wiele trudniej jest go na tyle wypełnić, aby zapewnić impulsację efferentną do mózgu i ograniczenie łaknienia. Jest to o tyle poważny problem, iż mechanizm rozwoju tychże zaburzeń to swoista pętla sprzężeń zwrotnych dodatnich, prawdziwe perpetuum mobile!

Skuteczne odchudzanie!

Bez wątpienia jest to bardzo poważny problem również w kontekście gospodarki hormonalnej i uwalniania takich hormonów, jak choćby leptyna, która reguluje łaknienie. Nadmiar tkanki tłuszczowej niekorzystnie przekłada się na gospodarkę hormonalną, ograniczając jednocześnie u mężczyzn akumulację w ustroju testosteronu, czyli hormonu gwarantującego lepsze samopoczucie u panów.

Następstwem otyłości mogą być następujące schorzenia i zaburzenia:

Nadciśnienie tętnicze, nasilenie procesów miażdżycowych, choroba wieńcowa, angiopatie miażdżycowe.

  • Cukrzyca nie-insulinozależna, dyslipidemia, kamica żółciowa
  • Przeciążenie kręgosłupa, ból stawów i zwyrodnienie
  • Wzrost ciśnienia brzusznego skutkujący żylną chorobą zakrzepowo-zatorową i żylakami.
  • Zaburzenia cyklu miesiączkowego, lipidy, zapalenie tkanki podskórnej
  • Zespół obturacyjnego bezdechu sennego, manifestujący się chrapaniem.

Wzrost ryzyka zapadnięcia na raka piersi, trzonu macicy oraz gruczolakoraka stercza i raka jelita grubego

Cynamon smaczna przyprawa ale czy zdrowa

0
Cynamon smaczna przyprawa ale czy zdrowa

Cynamon to przyprawa, którą można dodać do wielu wyrobów i nadać im niepowtarzalnego smaku. Szczególnie dobrze ten sprawdza się w połączeniu z szarlotką, piernikami i innymi słodkimi wyrobami. Przy tym przez wiele lat cynamon uważany był za bardzo zdrową przyprawę. Okazuje się jednak, że wcale nie musi tak być. Naukowcy bowiem podejrzewają jedną z odmian cynamonu o negatywny wpływ na ludzki organizm.

Czy na pewno cynamon jest zdrowy?

Cynamon już wieki temu był bardzo ceniony na świecie za swój aromat i niepowtarzalny smak. Był również stosowany jako afrodyzjak, środek bakteriobójczy, odkażający a także jako pachnidło. Do niedawna w wielu źródłach możliwe było również znalezienie informacji na temat tego, że cynamon to świetne źródło żelaza, wapnia, błonnika i manganu.

Cynamon miał również działać przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, a także poprawiać zdolności poznawcze i pamięć. Przypisywano mu również działania antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Wiele z tych właściwości cynamonu jest w dalszym ciągu badanych, a niektóre zostały już jakiś czas temu obalone. Dotyczy to na przykład pozytywnego wpływu cynamonu na poziom glukozy we krwi.

Negatywne właściwości cynamonu dla zdrowia

Informacje o negatywnym wpływie cynamonu na zdrowie dotyczą cynamonu chińskiego. Zawiera on w sobie duże ilości kumaryny, która spożywana w dużych ilościach może przyczyniać się do uszkodzenia wątroby i nerek. Póki co jednak nie jest to potwierdzona ekspertyza.

Cynamon smaczna przyprawa ale czy zdrowa

Naukowcy odradzają jednak mimo tego spożywanie bardzo dużych ilości cynamonu. Istnieje bowiem możliwość, że cynamon posiada również skutki uboczne, o których przez długi czas zupełnie nic się nie mówiło.

Kumaryna

Kumaryna to związek chemiczny, który jest stosowany bardzo często w przemyśle tytoniowym, mydlarskim oraz perfumeryjnym. Już wcześniej padło podejrzenie o szkodliwość kumaryny przez co została ona wycofana z przemysłu spożywczego w Europie i USA. Kumaryna występuje w ponad 80 gatunkach roślin. Najczęściej jednak w śladowych ilościach. Największe stężenie kumaryny występuje w olejku lawendowym oraz właśnie cynamonowcu chińskim.

Nie każdy cynamon jest szkodliwy

Najczęściej oferowany w Polsce cynamon to właśnie ten pochodzący z Chin. Tak naprawdę nie jest on przy tym prawdziwym cynamonem cejlońskim. Na szczęście można stosunkowo łatwo odróżnić od siebie prawdziwy cynamon od chińskiego. Różnią się one przede wszystkim kolorem. Cynamon cejloński jest jasnobrązowy. Przy tym nie posiada żadnych skutków ubocznych co sprawia, że jest to naprawdę świetny wybór dla wszystkich osób.

Na chwilę obecną możliwe jest potwierdzenie jedynie tego, że cynamon chiński jest szkodliwy. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie ograniczyć spożycie cynamonu. Można postawić na oryginalny cynamon cejloński, w którym naukowcy nie wykryli dużych ilości szkodliwych dla zdrowia substancji.

Gorączka – kiedy jest korzystna i kiedy trzeba ją zbijać?

Gorączka – kiedy jest korzystna i kiedy trzeba ją zbijać?

Gorączka to stan, którego wystąpieniu wiele osób stara się skutecznie zapobiegać. Przekroczenie temperatury ciała powyżej standardowej temperatury 36,6 stopnia Celsjusza pozwala skuteczniej poradzić sobie w przypadku zachorowania na infekcje.

Należy jednak mieć na uwadze fakt, iż zbyt wysoka temperatura ciała mocno osłabia i wyniszcza organizm na skutek nasilenia procesów katabolicznych. Dobrym wsparciem w kontrolowaniu gorączki są odpowiednie leki.

Troska o odporność to fundament

Infekcje najczęściej dotyczą górnych dróg oddechowych i to objawy takie jak ból gardła, nieżyt nosa i gorączka wskazywać mogą na wystąpienie tej kategorii schorzeń. Proces chorobowy ogranicza codzienne funkcjonowanie i utrudnia realizację obowiązków rodzinnych i zawodowych.

Odpowiedź przeciwko patogenom jest bezpośrednio hamowana na drodze mechanizmów immunologicznych, stąd też konieczność właściwej pielęgnacji swojej odporności – szczególnie w okresach wytężonych zachorowań, gdy gorączka może pojawiać się często.

Przyczyny gorączki

Gorączka, choć nieprzyjemna, odgrywa olbrzymią rolę w odpowiedzi organizmu na infekcję. To jak się czujemy, bezpośrednio wynika ze wzrostu temperatury ciała i towarzyszącego osłabienia. Wysoka temperatura ciała pozwala zwiększyć odsetek komórek jednojądrzastych (limfocytów) na obwodzie, z drugiej zaś strony wysoka temperatura obniżać może poziom żelaza, z którego bardzo chętnie do namnażania korzystają różnego rodzaju bakterie. Jest to istotny czynnik hamujący progresję choroby. Istnieje wiele definicji gorączki, a najpopularniejszą z nich pozostaje przekroczenie temperatury ciała powyżej 38 stopni.

Przekroczenie temperatury ciała ponad 39 stopni Celsjusza prowadzi do wystąpienia subiektywnego, złego samopoczucia. Gorączka powyżej 41,5 stopnia to już swoiste zagrożenie życia.

Gorączka – jak sobie z nią radzić

Najlepiej jest nic nie robić i wyłącznie odpoczywać. Należy ograniczyć wysiłek i pozwolić organizmowi się bronić przed atakiem patogenów. Najskuteczniejsze w tym miejscu okazuje się regularne nawadnianie i przebywanie w łóżku. Wzrost ciepłoty ciała wpływa dodatnio na utratę wody drogą pocenia, stąd też konieczne jest systematyczne uzupełnianie strat płynów.

Gorączka – kiedy jest korzystna i kiedy trzeba ją zbijać

Powszechnie jest też znana sytuacja, w której dla opanowania gorączki należą klasyczne leki przeciwzapalne i przeciwgorączkowe dostępne bez recepty. Leki tego rodzaju zawierają związki hamujące kaskadę stanu zapalnego i wpływające na ośrodek kontroli temperatury we wzgórzu i podwzgórzu przez co gorączka zostanie szybko zbita.

Gorączka w kontekście codziennych obowiązków

W zależności od własnego samopoczucia i tego jaka gorączka występuje można się zdecydować jedynie na częściowe ograniczenie aktywności. W tym przypadku należy jednak w całości oprzeć się na stosowaniu leków. Poprawa samopoczucia po rozpoczęciu działania medykamentów umożliwi poradzenie sobie z codziennymi obowiązkami.

Nie można jednak rezygnować z wypoczynku, bo to właśnie jest fizjologiczne narzędzie zdrowienia. Warto unikać miejsc publicznych, w których to bytuje znaczna ilość patogenów, które przy osłabionej odporności są szczególnie groźne i gorączka może przez to jeszcze bardziej wzrosnąć.

Należy także ściśle przestrzegać zaleceń producenta odnośnie dawkowania, gdyż skuteczność wielu preparatów nie wzrasta z dawką, natomiast działania niepożądane już tak!

Grypa w ciąży

Grypa w ciąży

Ciąża to okres w życiu kobiety, w którym tej w szczególności zależy na tym, aby uniknąć jakichkolwiek chorób. Brak zachorowań może wpływać na lepsze zdrowie samego dziecka i dlatego też tak istotne jest odpowiednie dbanie o siebie w tym okresie.

Czy zatem da się zadbać o siebie w taki sposób, aby uniknąć jakichkolwiek chorób i powikłań z tymi związanymi? Czy możliwe jest 100% zadbanie o swoje zdrowie. W końcu jak walczyć z chorobami, aby uniknąć powikłań. Na te pytanie odpowiadamy w dalszej części tekstu.

Grypa w ciąży – czy możliwe jest zachorowanie?

Odpowiedź brzmi tak. Dodatkowo w przypadku ciężarnych sama choroba przebiega znacznie ciężej i istnieje większe ryzyko pojawienia się powikłań. Grypa w ciąży może być tym samym stosunkowo niebezpieczna. Dodatkowo istnieje większe ryzyko zachorowania ze względu na to, że układ immunologiczny w okresie ciąży słabnie, aby nie atakować płodu.

Pojawiła się jednak hipoteza iż w przypadku grypy jest wręcz odwrotnie i układ odpornościowy reaguje bardzo mocno. Ta zwiększona reakcja powoduje, że istnieje większe ryzyko powikłań, które najczęściej objawia się zapaleniem płuc.

Grypa w ciąży – jak ją rozpoznać?

Bardzo często z grypą mylone są lekkie infekcje. Te drugie można leczyć samodzielnie w domu i z pewnością nie spowodują one kompletnie żadnych powikłań. Powodują one bowiem jedynie zapalenie błony śluzowej, nosa i gardła. Grypa w ciąży zazwyczaj jednak przebiega znacznie ostrzej. Temperatura ciała osiąga w jej przypadku zwykle powyżej 38 stopni. Dodatkowo występują bóle mięśniowe, kaszel, dreszcze i bóle w klatce piersiowej.

Grypa w ciąży

Grypa w ciąży powinna być leczona z pomocą specjalisty, a zatem w przypadku pojawienia się objawów najlepiej jak najszybciej się tego udać i zasięgnąć profesjonalnej porady medycznej. Im szybciej podjęte zostanie leczone tym lepiej dla kobiety i tym mniejsze ryzyko powikłań.

Grypa w ciąży – jakie powikłania są możliwe?

Grypa w ciąży, która była nieleczona lub leczona w niewłaściwy sposób może prowadzić do powstania wielu powikłań. Jest ich bardzo wiele i najczęściej są to: zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie ucha, choroby nerek, wstrząs, a w najgorszym przypadku może prowadzić nawet do śmierci.

Grypa w ciąży dla samego dziecka może natomiast oznaczać niską masę urodzeniową bądź wystąpienie porodu przedwczesnego. Gdy grypa wystąpi w pierwszym trymestrze to może prowadzić do poronienia.

Jak unikać grypy

Grypa w ciąży może zaatakować każdą kobietę, ale istnieją sposoby na zmniejszenie ryzyka wystąpienia infekcji. Warto unikać dużych skupisk ludzi, zwłaszcza w takich miejscach jak szpitale, szkoły czy w komunikacji miejskiej.

Należy również często myć ręce.

Grypa w ciąży – czy szczepionka zapewnia ochronę?

Oczywiście, że tak. Najlepiej zaszczepić się przed zajściem w ciąże, ale możliwe jest to również już w trakcie jej trwania. Samą decyzję należy jednak podjąć po konsultacji z lekarzem.

Jak skutecznie zwalczyć ból?

Jak skutecznie zwalczyć ból?

Odczuwanie jakiegokolwiek bólu bardzo negatywnie wpływa na samopoczucie i nastrój. Każda osoba w takiej sytuacji pragnie zrobić wszystko, aby dać sobie ukojenie i pożegnać uporczywe bóle. Zwalczenie go w odpowiedni sposób jest tym samym bardzo istotne i może dać znakomite rezultaty.

Walka z bólem nie powinna jednak opierać się jedynie na sięgnięciu po pierwszą lepszą tabletkę przeciwbólową. Działanie tego typu nie jest rozsądne i może nie przynieść wymiernych korzyści. Warto wcześniej poznać konkretny rodzaj bólu i dowiedzieć się w jaki sposób należy z nim walczyć, aby faktycznie dać sobie ulgę i ukojenie.

Jakiego rodzaju bóle można zwalczyć w warunkach domowych?

Najczęściej mamy do czynienia z bólami przejściowymi, które mogą wystąpić po wizycie u stomatologa bądź po intensywnym treningu, który prowadzi do przeciążenia mięśni i ich uszkodzenia.

U kobiet występują dodatkowo bóle miesiączkowe, które wracają cyklicznie. Niekiedy pojawiają się również bóle głowy oraz zatok, które mogą być naprawdę uporczywe. Potrafią bowiem na cały dzień wyeliminować daną osobę z jakichkolwiek aktywności czy jakiegokolwiek wysiłku. Tego typu bóle można jednak bez większych problemów zwalczać za pomocą niegroźnych leków, które dostępne są bez recepty. Sytuacja ma się zupełnie inaczej, gdy chodzi o bóle przewlekłe.

Niektóre bóle są połączone również z innymi dolegliwościami jak na przykład chudnięcie czy przewlekłe osłabienie. W takich przypadkach niezbędne jest udanie się do lekarza, który jest w stanie postawić odpowiednią diagnozę i rozpocząć odpowiednie leczenie.

Skład leków przeciwbólowych

Leki przeciwbólowe dostępne na rynku mogą się pomiędzy sobą znacząco różnić. Główna różnica to kwestia siły działania danego leku. Niektóre z nich są słabsze, a inne o wiele bardziej silne.

Ważne jest zatem odpowiednie dobranie preparatu do swoich potrzeb. Bardzo często może zdarzać się również tak, że bóle są wywołane za sprawą pojawienia się w danym miejscu stanu zapalnego. Zapalenie jest reakcją obronną organizmu, ale w większości przypadków jest zjawiskiem niepożądanym, z którym należy stanowczo walczyć.

Jak skutecznie zwalczyć ból?

W takiej sytuacji idealnie sprawdzą się leki przeciwbólowe, które dodatkowo posiadają właściwości przeciwzapalne co nie jest w wielu przypadkach standardem.Warto więc odpowiednio wybierać leki dla siebie.

Niesteroidowe leki przeciwzapalne

W Polsce wśród leków przeciwbólowych przodują te oparte na paracetamolu, które działają jedynie przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Niesteroidowe leki przeciwzapalne to na przykład ibuprofen, ketoprofen, diklofenak czy naproksen. Ich główna cecha to hamowanie powstawania substancji odpowiedzialnych za mechanizmy zapalne i bóle.

Jakie leki na konkretne bóle

Najpopularniejszy z leków przeciwzapalnych czyli ibuprofen jest dostępny bez recepty, a w dodatku może być stosowany w przypadku różnego rodzaju bólów. Można go stosować w przypadku bólu głowy, zęba, zatok, bólach menstruacyjnych, ale i przy przeziębieniu i grypie. Lek ma przede wszystkim szybkie działanie i doskonale radzi sobie z mniej intensywnym bólem. Jeżeli ibuprofen nie pomoże to można zastąpić go preparatem o nazwie naproksen, którego działanie jest odrobinę silniejsze.

Kalendarz prawidłowego przebiegu ciąży

Kalendarz prawidłowego przebiegu ciąży

Kalendarz ciąży pozwala na znacznie lepsze kontrolowanie swojego organizmu oraz przygotowanie się na wiele sytuacji związanych z samą ciążą. Dzięki prowadzeniu kalendarza można faktycznie czerpać radość z bycia w ciąży. Najlepszym okresem na zapoznanie się z ciążą jest moment tuż po otrzymaniu tej informacji od lekarza.

Przy ciąży kluczowe jest pamiętanie o tym, że bardzo duży wpływ na prawidłowy przebieg tej ma odpowiednia dieta, która zapewni wszystkie składniki odżywcze. Dzięki niej płód będzie rozwijał się w odpowiedni sposób, a kobieta zachowa świetne samopoczucie. W ciąży powinnaś dbać o zróżnicowany jadłospis, który powinien być bogaty w witaminy oraz pierwiastki.

Kluczowe jest spożywanie takich jak DHA, kwas foliowy, magnez, żelazo, jod oraz witaminę D3. To właśnie one wspierają rozwój płodu.

Najważniejszy początek – pierwszy trymestr (do 13 tygodnia)

Za początek ciąży uważa się pierwszy dzień ostatniej miesiączki, a pierwsze objawy ciąży można zauważyć po mniej więcej kilkunastu dniach od nastąpienia zapłodnienia. Pierwszy trymestr to okres, gdzie nie widać dużych zmian na zewnątrz, ale organizm przechodzi ogromne zmiany w środku. W ciele kobiety trwa burza hormonów, która może prowadzić do bardzo silnych wahań nastroju. Kobieta w tym czasie może również odczuwać mdłości oraz większe zmęczenie.

W 13 tygodniu ciąży dziecko ma mniej więcej 7 cm i waży 15 g. Przy tym jednak wykształcone są już wszystkie części ciała u maleństwa. Dziecko ma już również określoną płeć, jednak ze względu na to, że w tym okresie narządy płciowe zarówno u dziewczynek jak i chłopców wyglądają identycznie, lekarze często nie są w stanie w pełni stwierdzić jakiej płci jest maleństwo.

Stale powiększający się brzuch i dobre samopoczucie – drugi trymestr (do 26 tygodnia)

W drugim trymestrze można zaobserwować znaczne powiększenie się brzucha matki. Pod koniec tego okresu dziecko mierzy już ponad 30 cm oraz waży około 700 g. Kobieta waży natomiast o około 5 kg więcej.

Kalendarz prawidłowego przebiegu ciąży

W tym okresie dziecko również odczuwa coraz więcej bodźców. W okolicach 16 tygodnia odczuwa wibracje fal dźwiękowych, a już 2 tygodnie później samo wydaje odgłosy. 21 tydzień to czas, w którym kształtują się u dziecka kubki smakowe, w 24 tygodniu pociecha odczuwa nastroje mamy, a w ostatnim tygodniu drugiego trymestru dziecko zaczyna się poruszać.

Drugi trymestr to również okres, w którym kobieta czuje się znacznie lepiej niż w pierwszym trymestrze. W drugim trymestrze dziecko wchodzi również w interakcję z mamą oraz znana jest jego płeć. Można pod koniec tego okresu wybrać również szkołę rodzenia oraz szpital, w którym dokonany zostanie poród.

Czas oczekiwania na poród – trzeci trymestr (do 40 tygodnia)

Trzeci trymestr skupia się na oczekiwaniu na przyjście dziecka na świat. To w tym czasie rodzice najczęściej urządzają już pokoi dla pociechy oraz nastawiają się mentalnie na powitanie go na świecie. W tym okresie dziecko nadal rośnie, ale już nie tak szybko jak w drugim trymestrze. Już w 37 tygodniu dziecko potrafi samodzielnie oddychać i jest gotowe do przyjścia na świat.

ZOBACZ TEŻ