Probiotyki to żywe szczepy bakterii probiotycznych, które stanowią nieodzowny element naszej mikroflory jelitowej. Wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie, a najpopularniejszymi z nich są szczepy bakterii z rodziny Bifidobacterium i Lactobacillus, które produkują kwas mlekowy. Ten natomiast powoduje zakwaszenie środowiska przez co zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych
w jelitach, biegunkom oraz wpływa pozytywnie na mikroflorę układu pokarmowego.
Źródła probiotyków w diecie
Domowe Spa, czyli jak przygotować relaksacyjną kąpiel w wannie
Odprężający rytuał w wannie można przygotować w domowym zaciszu za pomocą olejków, płynów lub soli do kąpieli. Nastrojowy klimat stworzy ulubiona muzyka oraz rozpalone świece zapachowe lub kominek aromaterapeutyczny.
3 pomysły na dietetyczny, jesienny obiad
Nie masz weny na jesienne obiady, które pomogą Ci walczyć z nadwagą? Albo inaczej: nie masz weny, czasu i inspiracji? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Będzie szybko, prosto, zdrowo i w przystępnej cenie!
Co może oznaczać ból brzucha?
Ból brzucha na ogół pojawia się nagle i nigdy nie jest jednoznaczny. Jego źródłem może być wiele narządów wewnętrznych. Ostateczną diagnozę zawsze powinien postawić lekarz, ale warto znać kilka zasad, które rządzą naszym ciałem.
Zdrowie intymne, a samopoczucie kobiety
Dla wielu kobiet wyjazd na wakacyjny wypoczynek to nie tylko radość, ale również zmartwienie. W okresie letnim większość pań doznaje różnych dolegliwości ze strony okolic intymnych, które skutecznie pogarszają ich codzienne samopoczucie. Jak temu zaradzić?
Jak znaleźć najlepszą szczoteczkę do zębów?
Mycie zębów dwa razy dziennie to absolutne minimum, by zachować zdrowie jamy ustnej. Ważne, by dotrzeć do każdego zakamarka, w którym mogą znajdować się bakterie. Bez wątpienia pomoże w tym dobra szczoteczka. Dziś na rynku dostępny jest naprawdę bogaty wybór, a szczególną popularnością cieszą się szczoteczki elektryczne. Jaką wybrać?
Grypa żołądkowa
Czym jest grypa żołądkowa?
Grypa żołądkowa to ten sam rodzaj schorzenia co grypa jelitowa. Grypa objawia się zapaleniem w okolicach żołądka i jelit. Dolegliwości podczas choroby to bóle brzucha, wymioty, a w niektórych przypadkach również wysoka gorączka. Grypa żołądkowa nie ma przy tym nic wspólnego z klasyczną grypą. Jest wywoływana przez norowirusy lub rotawirusy. Ostre objawy trwają najczęściej do dwóch dni, a następnie słabną. W przypadku osób zdrowych grypa żołądkowa nie powoduje większych komplikacji. Narażone na te są jedynie osoby z osłabioną odpornością oraz osoby starsze i niemowlaki.
Grypa żołądkowa – objawy
- Wodnista biegunka
- Silne bóle brzucha
- Wymioty
- Bóle głowy i mięśni
- Gorączka
Grypa żołądkowa – kto jest narażony?
Grypa żołądkowa najczęściej dotyka dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym. Wynika to z faktu, że ich układ odpornościowy nie jest w pełni ukształtowany. Podobnie sytuacja prezentuje się u osób starszych, u których układ immunologiczny jest osłabiony. Wirusem najłatwiej zarazić się podczas kontaktu z osobą zarażoną. Przy grypie żołądkowej można jednak bez obaw karmić piersią pod warunkiem przestrzegania zasad higieny.
Grypa żołądkowa – czy możliwe są powikłania?
Dehydracja to najczęściej występujące powikłanie. Jest to stan, w którym za sprawą grypy organizm staje się odwodniony oraz traci sole i minerały. W przypadku wielu osób wystarczy jednak uzupełnić je za pomocą płynów. W przypadku dzieci i osób starszych sam przebieg grypy może być cięższy i wymagać hospitalizacji. Grypa żołądkowa może być również niebezpieczna dla nienarodzonego dziecka. Tyczy się to w szczególności sytuacji, gdy grypie towarzyszy wysoka gorączka.
Grypa żołądkowa – jak rozpoznać?
Grypa żołądkowa jest stosunkowo prosta do rozpoznania, ale wymaga wizyty u lekarza. Ten jest w stanie ją potwierdzić na podstawie badania fizykalnego. Dla upewnienia się specjalista może także zalecić badania kału.
Grypa żołądkowa – leczenie
W gruncie rzeczy nie istnieje jedno lekarstwo na grypę żołądkową. Tak naprawdę dostępne leki jedynie łagodzą objawy choroby. Dodatkowo leki chronią przed następstwem groźnych powikłań związanych z samą choroba.
W sytuacji, gdy dojdzie do odwodnienia organizmu to idealnie sprawdzi się podanie kroplówki, która dostarczy do organizmu wszystkich minerałów i elektrolitów. Gdy objawy są bardzo zaostrzone lekarz może zalecić stosowanie leków przeciwwymiotnych czy hamujących biegunkę. Grypa żołądkowa trwa najczęściej do 3 dni, ale sama infekcja może przeciągać się nawet do tygodnia.
Zapobieganie grypie żołądkowej
Sposobami na uniknięcie choroby jest dbanie o higienę. Częste mycie rąk jest jak najbardziej wskazane. Należy również unikać spożywania jedzenia i napojów niewiadomego pochodzenia. Profilaktycznie można się również zaszczepić na jedną z odmian grypy żołądkowej. Szczepionka nie jest w stanie całkowicie ochronić przed zachorowaniem, ale powoduje, że przebieg choroby jest łagodniejszy oraz trwa ona krócej.
Ciąża – fakty i mity
Na temat ciąży narosło wiele teorii i sposobów na bardzo komfortowe przebrnięcie przez tę. Nie wszystkie teorie są jednak prawdziwe. Ciężarne, które pragną doskonale przygotować się do ciąży i kontrolować jej przebieg w odpowiedni sposób powinny tym samym zdobyć wiedzę na temat tego w jaki sposób się zachować, aby rozwój płodu przebiegał bezproblemowo.
Poniżej prześwietlamy najpopularniejsze teorie oraz porady związane z ciążą. Przy tym powinnaś pamiętać o tym, aby nie brać ich w 100% za pewnik. Wszystko bowiem zależy od kontekstu.
Rezygnacja z posiadania kota
Jedna z teorii sugeruje, że podczas ciąży konieczne jest zrezygnowanie z posiadania kota co nie jest prawdą. Tak naprawdę zwierzę może jak najbardziej przebywać w domu i w żaden sposób nie zagraża ciąży.
Jedynym przeciwskazaniem jest unikanie czyszczenia kuwety. Odchody zawierają bowiem sporo bakterii, które mogą wywołać toksoplazmozę wrodzoną. Najlepiej aby zatem zawartość kuwety wymieniała inna osoba.
Mdłości sugeruję, że ciąża zakończy się pozytywnie
Jest to fakt pod warunkiem, że wyniki sugerują to samo. Badania pokazują, że kobiety, które na początku ciąży przeżywają silne mdłości mają mniejsze szanse na poronienie. Nie musi to być jednak regułą. Jeżeli nie miałaś mdłości na początku nie oznacza to, że poronisz bądź urodzisz chore dziecko.
W ciąży należy jeść za dwoje
Jest to bardzo często powtarzany mit, którym nie należy się sugerować. Będąc w ciąży zapotrzebowanie organizmu na kalorie nie wzrasta dwukrotnie. Nie warto tym samym zmuszać się do jedzenia dużych ilości pożywienia.
Zdecydowanie lepiej jest postawić na zbilansowaną dietę, a przy tym dostarczać wiele witamin i pierwiastków do organizmu. Jod przyczynia się do produkcji hormonów tarczycy, witamina D3 wspomaga przyswajanie wapnia oraz fosforu, kwasy foliowy i dekozaheksaenowy wspomagają natomiast rozwój płodu. Zapewnienie ich w ciąży jest tym samym niezbędne.
Rezygnacja z latania samolotem
Kolejna teoria dotyczy latania samolotem, z którego to rzekomo ciężarna powinna zrezygnować. Jest to prawdą jedynie w konkretnych przypadkach. Jeżeli sama ciąża przebiega prawidłowo to można podróżować samolotem. Należy jednak pamiętać, aby zrezygnować z tego w pierwszym trymestrze ciąży. Dodatkowo po 34 tygodniu ciąży sama już załoga może odmówić wpuszczenia kobiety na pokład samolotu. Najlepiej przed każdą podróżą skonsultować się z lekarzem.
Nie należy zapinać pasów w zaawansowanej ciąży
Jest to kolejny mit, którym nie warto się kierować. Przepisy stanowią iż kobiety w zaawansowanej ciąży nie muszą zapinać pasów, ale nie oznacza to, że nie warto tego robić. Lekarze zalecają bowiem zapinanie pasów. W razie wypadku te mogą uratować życie zarówno kobiecie jak i dziecku. Podczas zapinania należy jedynie pamiętać o tym, aby pas nie uciskał bezpośrednio brzucha.
W zaawansowanej ciąży nie wolno spać na plecach i prawym boku
Jest to fakt. Spanie w tych pozycjach może bowiem prowadzić do uciskania żyły głównej dolnej. Przez to zmniejsza się dopływ krwi do serca, co może doprowadzić nawet do omdlenia, które wpływa również na słabsze dotlenienie dziecka.
Co można zjeść na kolację – fakty o wieczornym posiłku
Smaczne jedzenie jest powszechnie uwielbiane przez ludzi, w tej kwestii ludzie się nie różnią specjalnie i nie zmieniają tego wcale liczne głosy odnośnie zdrowego żywienia i dbania o siebie przez praktycznie całe życie. Niestety, ale istotna rola wieczornego posiłku jest bardzo często negowana, a to właśnie kolacja wpływa znacząco na tendencje do występowania nadwagi. W celu zapewnienia sobie odpowiedniego samopoczucia i w trosce o swój wygląda należy nie tylko pamiętać o odpowiedniej diecie przy ostatnim posiłku, ale i o właściwych porach spożywania ostatniego posiłku jakim jest kolacja.
Racjonalna dieta to klucz do poradzenia sobie z wieloma trudnościami
Każdy człowiek musi jeść, jedni mogą to robić jedynie z konieczności, inni bardzo chętnie sięgają po jedzenie w celu uzyskania przyjemności. Półki sklepowe są pełne od wielu wyjątkowych produktów, które kuszą klientów w różnoraki sposób. Patrząc na sytuację jednak odmiennie, należy nadmienić, iż zdrowy tryb życia staje się coraz popularniejszy. Coraz więcej osób uprawia sport oraz przestrzega restrykcyjnej diety. Co ciekawe, sama dieta nie przekłada się wyłącznie na formę fizyczną, ale i stan psychiczny. Powszechnie znany jest schemat pięciu posiłków dziennie, jednakże warto zorientować się jak istotną rolę pełni kolacja w kontekście utrzymania prawidłowej wagi ciała? Jak bardzo kolacja przekłada się również na jakość samego snu.
Jaki jest wpływ wieczerzy na organizm?
Kolacja jest ostatnim posiłkiem i co do niego powinna zawsze istnieć pewna higiena spożywania. Na pewno nie powinien on być zbyt obfity, gdyż względu na fizjologię snu mogą wystąpić swoiste zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego i regulacji temperatury ciała w trakcie spoczynku nocnego.
Główną rolą snu jest naturalnie regeneracja po dziennym wysiłku. Regeneracja energii w tym przypadku przekłada się bezpośrednio na procesy pozyskiwania energii, a więc na trawienie, ulegające znacząco spowolnieniu w trakcie snu. Organizm poza stanem czuwania zwyczajnie nie jest w stanie skorzystać z dostarczonych zasobów energetycznych i deponuje je pod postacią tkanki tłuszczowej, co nieuchronnie prowadzi do wzrostu wagi ciała. Rytm okołodobowy wymusza także określoną aktywność układu hormonalnego, szczególnie w zakresie hormonów steroidowych, mocno wpływających na procesy energetyczne.
Kolacja – o jakiej porze jeść?
Znaczna dynamika trybu życia w dzisiejszych czasach przyczynia się do kreowania negatywnych nawyków. Późne powroty do domu i wieczorne spożywanie posiłków jest nad wyraz częste. W porze wieczorowej nie należy dostarczać tak dużych ilości kalorii, jak to powinno mieć miejsce w trakcie lunchu. Lepiej sprawdza się późna, mała i lekkostrawna kolacja. Nie można jej absolutnie pomijać niezależnie od sytuacji – nawet w sytuacji, gdy jest się na diecie odchudzającej. Naturalne jest to, iż przed snem chce się jeść, dlatego też w trakcie diety zawsze niewielka kolacja zapobiegać będzie podjadaniu przed snem. Nocne eskapady do lodówki znacząco podnoszą zagrożenie przytyciem, chociaż wydawać by się mogło, że niewielka przekąska nie ma tutaj specjalnego znaczenia.
Powszechnie funkcjonującym przekonaniem jest to dotyczące jedzenia kolacji przed godziną 18. Jest to kłamstwo! Należy bezwzględnie powstrzymać się od posiłku na 2 godziny przed pójściem spać. Jest to odpowiedni moment dla inicjacji trawienia, które ulega naturalnemu spowolnieniu w trakcie spoczynku nocnego i zajmuje średnio do pięciu godzin. Kolacja nie powinna zawierać dużych ilości cukrów oraz tłuszczy. Specjaliści od żywienia rekomendują, aby wieczorem unikać cebuli, kapusty, śliwek, czereśni, jabłek oraz mleka, gdyż ich wzdymające działanie wpływa niekorzystnie na procesy trawienia.
Wieczorową porą najlepiej spożywać produkty, których kaloryczność nie przekracza 400kcal. Dobrze w tym miejscu spożywać produkty pochodzenia mlecznego: maślanki, jogurty, kefiry oraz ryby, drób, pieczywo razowe, chudy nabiał oraz produkty roślinne, jak warzywa i owoce. Dzięki dobraniu odpowiednich proporcji możliwe będzie uzyskanie spokojnego i jakościowego snu, który jest potrzebny każdemu w celu odzyskania potrzebnych sił.
Kolacja tym samym przyczynia się do wstania rano znacznie bardziej wypoczętym. Zastosowanie tych rad pozwoli cieszyć się wypoczynkiem nocnym i pełnią energii następnego dnia!
Dieta podczas karmienia piersią!
Zmiana sylwetki w trakcie ciąży wiele kobiet zachęca do podjęcia się diety odchudzającej. Dieta jest jak najbardziej wskazana, ale sama głodówka odchudzająca już niekoniecznie. Nikt nie powinien także przesadzać odwrotnie i objadać się tłustymi pokarmami albo słodkościami.
Do elementarnej diety należy zawsze dodać około 500 kilokalorii na dobę, gdyż tyle mniej więcej traci się dobowo na karmienie piersią. Dobra dieta, dużo ruchu oraz aktywność związana z macierzyństwem na pewno szybko pozwolą powrócić do wyjściowej wagi. Należy także pamiętać, aby posiłki były regularne i obowiązywały w schemacie trzech głównych posiłków i 2-3 przekąsek!
Dieta – ważne aby była różnorodna!
Dieta powinna zawierać produkty zbożowe, owoce, warzywa, białko dostarczane wraz z mięsem, jajkami, rybami, roślinami strączkowymi oraz produktami mlecznymi oraz oleje roślinne powinny gościć codziennie na stole młodej mamy! Konieczne jest codzienne urozmaicanie potraw, aby zaopatrzyć organizm w jak największą ilość korzystnych składników odżywczych oraz aby dieta nie była nudna.
Dobrze dietę wzbogacać o DHA, który pozytywnie oddziałuje na rozwój wzroku oraz układu nerwowego noworodków i niemowląt. Ważna jest także odpowiednia suplementacja minerałów oraz witamin, którą to również obejmuje dieta. Ważne miejsce piastuje tutaj witamina D3, która wpływa pozytywnie na kościotworzenie i indukuje skutecznie odporność. Bardzo ważna jest jakość spożywanego pożywienia. Nie należy spożywać rzeczy nieświeżych, zawierających konserwanty, sztuczne barwniki oraz tłuszcze trans. Duże ilości cukru także nie są dobre.
Absolutnie należy się wystrzegać fast-foodów i dań instant! Pokarmy spożywane w trakcie karmienia muszą być świeże, naturalne i pochodzić z zweryfikowanych miejsc. Taka dieta zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze w czasie ciąży.
Jaki pokarm może dziecko źle tolerować?
Pewne rodzaje produktów żywieniowych mogą negatywnie przekładać się na samopoczucie dziecka. Istnieje kilka grup takich pokarmów. Należy pamiętać o potrawach ciężkostrawnych, a więc wędlinach, tłustych mięsach, serach żółtych, dojrzewających i wszelkich potrawach smażonych. Tyczy się to także produktów wzdymających oraz produktów o intensywnym zapachu oraz smaku.
Należy bardzo dużo uwagi zwracać na znane alergeny – zwłaszcza mleko krowie, jajka, truskawki, czekoladę, cytrusy orzechy i ryby. Najlepiej aby dieta ograniczała spożywanie właśnie tych produktów.
Niepożądane reakcje pokarmowe dziecka, niedobre samopoczucie, kolki, ulewanie oraz atopowa skaza białkowa powinna być zgłaszana pediatrze. Ważna jest obserwacja i możliwość skorelowania zmiany stanu dziecka z poszczególnym produktem spożywanym przez matkę. Jak zatem widać dieta ma gigantyczny wpływ na zdrowie i samopoczucie dziecka.
Uwaga na płyny!
Należy zwracać uwagę na to, jakie napoje się pije w trakcie ciąży. Każda karmiąca powinna dziennie wypić około 2 litrów płynów. Należy zrezygnować bezwzględnie z alkoholu. Braki wody należy uzupełniać wodą mineralną niegazowaną, herbatami owocowymi, sokami owocowo- warzywnymi.
Kawa ani mocna herbata nie mogą być spożywane przez matki, gdyż kofeina może dostać się do mleka i wywołać pobudzenie u niemowlęcia. Niedobory mleka wymagają konsultacji z lekarzem, który pomoże zastosować produkty dietetyczne zwiększające laktację, jak na przykład herbaty anyżowe czy z kopru włoskiego! Dieta jest tak naprawdę w stanie w bardzo dużym stopniu regulować pracę organizmu.